Поділитись:

У Луцьку і Ковелі «накрили» цехи з обробки бурштину (фото, відео)

Субота, 24 липня 2021, 16:16

На Волині правоохоронці ліквідували три підпільних цехи, де зловмисники займалися незаконною обробкою «сонячного каменя».

Про це повідомив сектор комунікації поліції Волинської області на сайті ГУНП.

У п'ятницю, 23 липня, працівники управління стратегічних розслідувань спільно зі слідчими ГУНП у Волинській області та прикордонниками під процесуальним керівництвом Волинської обласної прокуратури та за силової підтримки бійців корпусу оперативно-раптової дії, роти поліції особливого призначення, відділу прикордонної служби «Дозор-Житомир» провели 16 санкціонованих обшуків за місцями проживання та у транспортних засобах, які належать особам, причетним до злочинної діяльності з обробки та збуту бурштину. 

Під час обшуків правоохоронці ліквідували три підпільні цехи для обробки каміння, які зловмисники обладнали у Ковелі та Луцьку. У приміщеннях виявили та вилучили близько 300 кілограмів обробленого та необробленого бурштину різних фракцій, готові вироби з каміння, станки для ручної обробки та перероблення, додаткове обладнання, окрім цього, пістолет та грошові кошти. 

Орієнтовна вартість вилученого обладнання та дорогоцінного каміння сягає близько мільйона гривень.

Встановлено, що створив злочинну групу та налагодив незаконну схему придбання, зберігання та переробки у значних розмірах незаконно видобутого на території Волинської, Рівненської та Житомирської областей бурштину-сирцю 34-річний мешканець Ковеля. Він забезпечував фінансування злочинної діяльності, проводив збір та виплату грошових коштів, а також визначав розмір винагороди кожному учаснику групи. Окрім організатора, до незаконної діяльності причетні ще дев’ятеро осіб. Всі вони мешканці Волинської та Рівненської областей. 

Зловмисники купували каміння та здійснювали його переробку в обладнаних цехах. Готові вироби, поза митним контролем, переправляли до Республіки Польща, звідти «товар» потрапляв до Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ), де його й збували. Грошові кошти, отримані незаконним шляхом, фігуранти самостійно перевозили до України.

Нині, в рамках розпочатого кримінального провадження, тривають слідчі дії. Вирішується питання щодо накладення арешту на вилучене майно та проведення необхідних експертиз. Усім учасникам злочинної групи оголосять про підозру за ч. 2 ст. 240-1 (Незаконне видобування, збут, придбання, передача, пересилання, перевезення, переробка бурштину) Кримінального кодексу України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів