Поділитись:

Повідомили, що робити у випадку, коли звільнився сімейний лікар

П'ятниця, 23 липня 2021, 06:50
Повідомили, що робити у випадку, коли звільнився сімейний лікар

У НЗСУ розповіли, що робити, коли сімейний лікар звільняється, а декларація – анулюється. 

Про це йдеться в матеріалі "Суспільного".

Через пандемію коронавірусу українці почали звертатися до сімейних лікарів набагато частіше, зокрема, з підозрами на коронавірусну інфекцію. З різних причин до початку розповсюдження хвороби у світі багато хто досі не підписав декларації. Проте Тетяна Бойко, заступниця очільника НЗСУ, запевняє – навіть якщо її немає, допомогу пацієнт все одно може отримати.

"Якщо людина немає декларації, вона може звернутися до сімейного лікаря і укласти цю декларацію, це насправді не займає багато часу. Якщо людина має підозру на COVID-19 і немає декларації, вона може звернутися до будь-якого центру первинної медико-санітарної допомоги і також отримати необхідну допомогу", - розповіла Тетяна Бойко.

Хто має повідомити пацієнта, що його сімейний лікар звільнився?

Зробити це має сам медичний заклад протягом місяця з моменту, як стало відомо, що лікар планує звільнитися. Це має відбуватися кількома способами:

  1. Перша інформація про звільнення лікаря має бути розміщена всередині закладу, там де пацієнт її може побачити в зручному місці;
  2. Якщо лікарня має веб-ресурси, сторінки в фейсбуці тощо – там також має бути розміщено про інформацію про звільнення лікаря;
  3. Пацієнт має бути особисто повідомлений про те що його лікар звільнився, у спосіб, який зазначений в декларації.

Уся відповідальність за цю інформації лежить на головному лікарю та його закладі. Лікарні не зацікавлені у "втраті" пацієнта, адже коли вони не перескладають декларацію, то залишаються без коштів.

Чи передають пацієнтів іншим лікарям?

Сімейного лікаря, або терапевта, або педіатра обирає сам пацієнт, тому передавати пацієнтів іншому лікарю – неможливо.

Сімейний може запропонувати пацієнту обрати лікаря, якого рекомендує, але просто так передати не можна, тому що в цій системі всі рішення приймає пацієнт. Можливо він (пацієнт - ред.) хотів саме з цим лікарем мати декларацію, можливо в цьому закладі, але залишається чинним принцип вільного вибору.

Неочікувана зміна лікаря може викликати стрес у пацієнтів, каже сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська.

“Сімейний лікар, який налагодив комунікацію з пацієнтами, дійсно частково входить у довірене коло. І якщо стосунки з лікарем у людини приязні, довірливі, то звільнення спеціаліста може бути стресом. Але лікарі це такі самі люди зі своїми життєвими обставинами”, – розповіла лікарка.

Проте, на її думку, лікар сам не зобов’язаний особисто повідомляти своїх пацієнтів.

“Його робота лікувати, а обдзвонити чи відправити повідомлення майже 2000 людям - це завдання закладу (кол-центру, рецепції). З власної ініціативи лікар може повідомляти своїми силами - зробити оголошення на дверях кабінету, зробити допис в соцмережах чи месенджерах - залежно від того, які канали зв’язку актуальні для його аудиторії. Але це виключно воля лікаря залежно від його можливостей та бажання”, – додала Дмитрієвська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024
18 січня 2024