Поділитись:

Варто чи ні: перевірили домашнє молоко із луцьких ринків (відео)

Четвер, 22 липня 2021, 18:02
Варто чи ні: перевірили домашнє молоко із луцьких ринків (відео)

У Луцьку перевірили якість домашнього молока, яке продають на стихійних ринках.

Про те, чи варто купувати молоко з рук, йдеться в сюжеті 12 каналу.

У Луцьку, попри заборону стихійної торгівлі, вдосталь продавців та прихильників домашньої продукції.

Журналісти завітали на один зі стихійних ринків Луцька. Вже о 10:00 годині стовпчик термометра показував +30°C, а на ринку – жодного холодильника. Замість нього продавці молочних продуктів використовують власні методи – перед виїздом до Луцька молоко кладуть в морозильну камеру на 30 хвилин.

Продають молоко у пластикових пляшках. Де їх взяли – не відомо. Нормативами тут не переймаються, перевірок не проводять. Замість сертифікатів чи  документів – чесне слово.

Лучан, які купують домашні продукти, не бракує: одні беруть такі харчі, бо впевнені, що вони натуральні, інші кажуть, що з бабусями можна поторгуватися. А дехто просто їх шкодує, адже таким способом вони заробляють собі на життя.

На цьому ринку журналісти взяли зразок молока. Ще один – купили на вході у Центральний ринок. Обидва зразки перевірили в лабораторії.

Із наданих зразків молока зроблять три різні дослідження. Проте, зауважують, не всі лучани їх собі можуть дозволити – за аналіз 1,5 л молока доведеться заплатити близько тисячі гривень.

Результати дослідження фізичних та хімічних показників молока показали, що у першому зразку кількість соматичних клітин на рівні 1500 при нормі 400. Цілком ймовірно, що молоко – від хворої корови.

“Соматичні клітини – це є показник, який характеризує не лише молоко, а й стан здоров’я тварини. Ми можемо підозрювати, що молоко придбане від тварини, в якої є запальні процеси у молочній залозі”, – пояснює Інна Вакульчук.

Вживати таке молоко вкрай небезпечно, хоч воно і свіже (це підтверджує аналіз на кислотність).

Але на цьому не приємні сюрпризи не завершуються – один зі зразків був розбавлений водою. Вживати його можна, попередньо прокип’ятивши, але фахівці ветсанлабораторії робити цього не радять. Наголошують: купувати продукти на стихійних ринках вкрай небезпечно для здоров’я. І не важливо,  молоко це, яйця, домашній сир, м’ясо чи овочі та фрукти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів