Поділитись:

Волинський ліс – привід для гордості чи смутку?

Середа, 21 липня 2021, 14:25

Постапокаліптичні книги та фільми малюють сумні перспективи для майбутніх поколінь і, на жаль, вони не менш вірогідні, ніж літаючі машини та смартфони в скельцях окулярів. І всі ці сюжети зосереджуються на двох цінностях – вода та рослини, яких справді може не стати надто скоро.

З такими темпами просто НЕ ВИРУБУВАТИ ліс стає замало (хоча й до цього людство ще не дійшло), треба шукати альтернативні підходи до речей, для яких ліс вирубується, і починати компенсувати його, й досить активно. 

Наприклад, український біотехнолог Валентин Фречка створив унікальну в світі технологію переробки опалого листя в папір, котрий за якістю не уступає звичайному. Відповідно, якщо поширювати його ініціативу, світ може частково чи й повністю замінити вирубані дерева на сезонне пожовкле листя для створення всього паперового.

Ще один важливий крок – компенсація. Наш президент теж розуміє необхідність висаджувати дерева, хоч і не розуміє, як працює час і швидкість (бо ж хоче висадити мільярд дерев за три роки, а тобто – 670 дерев щохвилини щодня протягом 3 років). Однак сама ідея – те, що треба, а для досягнення цілі треба залучати не тільки державні можливості, але й приватні проєкти. У Луцьку, наприклад, житловий район “Сімейна Фортеця. Гордість” теж поставив перед собою ціль компенсації. Звісно, це не всеукраїнський масштаб, але це єдиний проєкт компенсації в усій Волинській області. Наразі на карті видно велику ділянку, де ліс був явно вирубаний, а тому в “Гордості” забудовник запланував великий парк на 5 частину всього комплексу, щоб повернути природі те, що вона втратила від рук інших людей. Приділяючи увагу плануванням та благоустрою території, в цьому комплексі не менша увага приділяється й важливій екологічній і соціальній ініціативі. 

Крок за кроком, беручи на себе відповідальність, а не очікуючи поки уряди недоречно кидатимуться обіцянками, ресурсами та нереалістичними цифрами, ми таки зможемо принаймні спробувати забезпечити своїх нащадків майбутнім із машинами, що літатимуть, над інноваційними містами в стилі Сингапуру, а не пустелями в стилі “Шаленого Макса”. 

Надрукувати
мітки:
коментарів