Поділитись:

Морозиво 18+: чи продають у Луцьку дітям лід-енергетик (експеримент, відео)

Вівторок, 20 липня 2021, 20:00

Єва, як і всі діти, обожнює морозиво. І готова ласувати ним хоч по 5 порцій удень. Зазвичай вона купує шоколадне, проте часто хочеться спробувати і щось інше. Наприклад, біле, фруктове чи фруктовий лід.

Нещодавно популярний виробник морозива «Рудь» випустив новий продукт – енергетичний лід «NON SТОР». Його вартість – 22,50.

Тому йдемо у луцькі магазини, аби придбати новинку, яка так сколихнула мережу.

Як виявилося, у луцьких магазинах купити таке морозиво дещо проблемно, бо у більшості торгових закладів його не було.

Єва заходить у невеликий магазин у центрі міста і без проблем купує енергетичний лід. Продавчиня на касі продає його, як звичайне морозиво. А от у магазині, що неподалік, брати його не рекомендують. Старшого віку жінка за прилавком починає пояснювати, що то – енергетик, який не можна дітям, і радить Єві вибрати щось інше.

Здавалося б, морозиво як морозиво, – нічого незвичайного. Проте є одне але: його дійсно не рекомендується вживати особам до 18 років. Проте енергетичний лід продається в магазинах у камерах разом з морозивом, тобто кожна дитина може його вільно купувати. Морозиво має привабливу обгортку, яка нагадує обгортку згущеного молока. На ній вказано, що то – енергетичний лід, проте напис «18+» прихований склеювальним швом упаковки.

Як пояснив у коментарі ІА "Конкурент" адвокат Олександ Бондар, у переліку товарів, які заборонено продавати особам до 18 років, немає енергетиків.
"У нашому законодавстві не згадується про енергентичний напій. Народні депутати пробували винести законопроєкт, який би обмежував обіг енергетичних напоїв серед неповнолітніх, але в них нічого не вийшло. Також щодо можливості купівлі, то діти по закону можуть це робити", – зазначив Олександр Бондар.

Нутриціологиня Тетяна Ярмошук запевняє, що «NON SТОР» небезпечний не лише для дітей, а й для дорослих.

"Дітям його не можна взагалі, оскільки в ньому досить велика доза кофеїну. Це може бути навантаження на органи травлення, підшлункову, серцево-судинну систему, і це виштовхує з організму потрібні вітаміни і мінерали. Зокрема, кальцій, який дуже необхідний дітям та підліткам. Це ж стосується і літніх людей. Якщо говорити про молодих, то це така собі цукрова бомба для організму, тому що там, крім кофеїну, є кілька видів цукру, жир, незрозумілі емульгатори", – пояснює експертка.

Самі ж виробники не вважають морозиво шкідливим. У відповіді на офіційний запит нам відповіли, що спеціальних досліджень щодо шкоди для дітей морозива не проводилося.

"Окремо повідомляємо, що вміст в продукті кофеїну складає 23 мг на 100 г (або 18,4 мг в порції морозива 80 г). До прикладу, одна чашка кави «еспресо» (60 мл) містить 80 мг кофеїну (або 133 мг на 100 г), чашка чорного чаю (220 мл) – 50 мг (або 23 мг на 100г). Отже, вміст кофеїну у 80-грамовій порції енергетичного морозива менший вмісту кофеїну в чашці чорного чаю. Про відсутність негативного впливу на організм людини, в тому числі дитини, при помірному вживанні кофеїновмісних продуктів (близько 3 мг/кг маси тіла) також йдеться у наукових висновках 2011 та 2015 року Європейського органу з питань безпечності харчових продуктів (EFSA) ", – йдеться у повідомленні.

Також в компанії "Рудь" зазначили, що усунуть проблему з тим, що застереження про обмеження вживання продукту приховане.

"З метою виправлення даного недоліку вже розроблено ряд удосконалень маркування, що зможуть привернути увагу споживача до вказаних на пакуванні застережень: інформацію щодо складу продукції, рекомендації та застереження українською мовою буде розміщено з верхнього боку пакування – споживачу не потрібно буде відгинати шов запаювання для ознайомлення; текст з рекомендаціями та застереженнями щодо вживання продукції окремими категоріями споживачів буде нанесено червоним кольором" – йдеться у відповіді.

Продукція з новим маркуванням надійде у продаж найближчим часом. А загалом морозиво з'явилося ще у червні 2021 року й надалі залишатиметься у вільному доступі для дітей, адже жодної заборони на продаж енергетиків, а тим більше енергетичного морозива в Україні немає.

То ж хто винен у тому, що діти споживатимуть продукцію, вживання якої може призвести до трагічних наслідків, невідомо. 

Єва свідомо відмовляється від морозива, яке купувала лише заради експерименту і обирає улюблене щоколадне. 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів