Поділитись:

Що в Україні може подорожчати з жовтня

Понеділок, 26 вересня 2016, 08:57
Що в Україні може подорожчати з жовтня

Недорогі продукти, вартість яких контролювала держава, з 1 жовтня можуть подорожчати.

Кабмін затвердив пілотний проект, за яким до кінця 2017 скасовується держрегулювання цін на соціально значущі товари. Нагадаємо: зараз роздрібна торгівля не має права встановлювати на них націнку до оптової вартості вище 10-15%. Наприклад, на хліб, борошно, м'ясо націнка не вище 10 %, на крупи, молоко, масло – не вище 15 %, – пише "Сегодня".

Прем'єр Володимир Гройсман назвав скасування "антикорупційним кроком", який дозволить усунути ще один інструмент тиску на роздрібну торгівлю. На думку центральної влади, на місцевому рівні за затвердження прайсів з рітейлерів вимагають хабара. Голова уряду запевняє: це не призведе до зростання цін на продукти.

"Я просив би не плутати зростання із сезонними коливаннями цін", – уточнив прем'єр.

На що відпустять ціни

Соціально значущі товари – це мінімальний перелік продуктів, який необхідний людині для того, щоб не залишитися голодною і отримати достатньо калорій і вітамінів. Торгова націнка на ці товари в роздрібній торгівлі не повинна перевищувати 15% від оптової ціни. Згідно з постановою Кабміну №1548 від 1996 р до переліку соціально значущих продуктів входять: молоко жирністю 2,5%, сметана (15%), сир (9%), масло вершкове (72%), олія соняшникова, яловичина і свинина 1 категорії (з кістками), ковбаса варена 1 сорту, птиця (тушки), хліб пшеничний з борошна 1 сорту, хліб житній та житньо-пшеничний, борошно пшеничне вищого ґатунку, макарони з борошна 1 сорту, гречка, рис, яйця (1 сорт) , цукор, картопля, капуста свіжа, цибуля, буряк, морква.

Експерти

Керівник аналітдепартаменту консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник каже, що треба розрізняти категорії продуктів, на які чітко встановлена регульована ціна, – це молоко жирністю 2,5 %, сметана (15 %), вершкове масло (72 %). Під регулювання підпадає і, наприклад, вся варена ковбаса 1-го сорту, все м'ясо 1-ї категорії (з кістками), тушки курей.

"Зараз у продажу годі й шукати молока жирністю 2,5 %, є тільки 2,6 %, ряд виробників випускає сметану жирністю 18 %, масло 73 %. Це не заборонено. Таким чином, ці продукти вже не підпадають під регулювання, і торгівля ставить ціну, виходячи з конкуренції. Тому для "молочки" мало що зміниться, – пояснює Колесник. – Але повне скасування регулювання може стати причиною цінового зростання на деякі товари".

Це яйця, борошно, недорогі макарони, м'ясо з кістками (грудинка, ребро), варені ковбаси, хліб простої рецептури, тобто те, чим харчуються малозахищені верстви населення: пенсіонери, переселенці, багатодітні та неповні родини. Щодо овочів борщового набору, то на них скасування цінового регулювання не повинне позначитися, оскільки продавці зацікавлені, щоб овочі не залежувались на прилавках і не псувалися.

"Тут ціну ставлять таку, щоб продати. Набагато більше на вартість овочів впливає сезонне коливання", – говорить експерт плодоовочевого ринку Федір Рибаков.

Президент Украналітцентру Олександр Охріменко стверджує, що скасовувати регулювання цін на соцпродукти потрібно, оскільки воно все одно не працює: "Рітейлери щомісяця подають до відділу торгівлі при райвиконкомі дані (нерідко завищені) про закупівельні ціни плюс 10%, але інформацію не перевіряють, це неможливо технічно – занадто багато позицій, немає достатньої кількості тих, хто перевіряє. Скасування дозволить скоротити частину чиновників і знизить тиск на бізнес".

Торгівля

Працівники прилавка запевняють: на соцтовари вони ціни не підвищать.

"Занадто висока конкуренція. Наприклад, у нас вся варена ковбаса продається з націнкою не вище 10 % ", – сказав нам топ-менеджер відомої торгмережі Володимир Молчанов.

Водночас директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко прогнозує, що ціни на продукти харчування можуть зрости до кінця року на 5-7 %.

"Антимонопольний комітет не займається розслідуваннями ситуації на споживчих ринках, і природно, що торгівля не упустить випадку заробити, як тільки приберуть регулювання. Скасовувати його треба, але через пару років, коли ситуація в країні покращиться. Зараз рівень життя впав, дешеві продукти затребувані, і якщо скасувати на них регулювання, ціни підуть вгору швидше", – впевнений Дорошенко.

Надрукувати
мітки:
коментарів