Поділитись:

Якою буде нова система виплати стипендій у 2017 році

П'ятниця, 23 вересня 2016, 18:05

Кабінет міністрів подав до Верховної Ради проект Державного бюджету на 2017 рік, що передбачає зміну порядку виплати академічних стипендій. Відповідно до планів уряду, середній розмір стипендій в Україні наступного року складатиме 830 гривень.

Проте нижній і верхній поріг залежно від того, чи буде це стипендія академічна, або спеціальна, а також від того, в якому навчальному закладі навчається студент, суттєво відрізнятимуться, – інформує Слово і Діло.

Так, наприклад, академічна стипендія в профтехучилищах становитиме всього 311 грн, а у вищих навчальних закладах – 825-925 грн (залежно від середнього балу). Соціальна ж стипендія, що призначається за рішенням Мінсоцполітики, в ПТУ сягне 961 грн, а у ВНЗ – 1989 грн.

Між тим, є пропозиція збільшити академічну стипендію у вищих навчальних закладах аж до 2,5 тис. грн. Проте в такому разі її отримуватимуть лише приблизно 10% студентів, тобто лише ті, хто під час сесії складе всі іспити на "відмінно". Таким чином, державної підтримки позбавляться всі, крім абсолютних відмінників.

Загалом же, витрати на сплату стипендій, передбачені проектом Бюджету на 2017 рік, мають скласти 5,8 млрд грн.

Нагадаємо, 2 вересня прем'єр-міністр Володимир Гройсман так прокоментував чутки про ймовірність скасування стипендій: "Стипендії були, є і будуть. Причому навіть двох видів – академічні, які призначаються за успіхи в навчанні, та соціальні, які мають отримувати ті студенти, хто реально потребує державної підтримки".

Надрукувати
мітки:
коментарів