Поділитись:

Колеса, гальма, дека: як обрати самокат

Четвер, 01 липня 2021, 16:01
Колеса, гальма, дека: як обрати самокат

Останнім часом, однією з найпопулярніших вуличних розваг у дорослих та дітей є катання на самокатах. Їх майже всюди можна взяти в оренду або ж придбати свій власний.

Про те, як не помилилися у виборі даного транспорту, пише "Дивогляд".

Тип

Колеса, гальма, дека: як обрати самокат

  • Міські самокати

Для звичайного пересування по місту рекомендується обирати класичну модель самокатів, оскільки саме вона є гарно підлаштованою під тривалі катання. Першою її відмінністю від інших типів є колеса. У міських самокатів вони доволі великі – від 150 до 270 мм. Такий розмір дозволяє транспорту уникати потрапляння у тріщини в асфальті та долати бордюри.

  • Трюкові самокати 

Цей тип самокатів має колеса діаметром близько 125 мм, але не більше. Також він відрізняється невеликий декою. Трюкові самокати підійдуть лише для недовготривалого катання, оскільки через фіксований розмір керма пересуватися на них протягом дня буде незручно. 

  • Дерт-самокати

І хоча назва попереднього типу говорить, що вони придатні для виконання трюків – дерт-самокати будуть більш зручними для цього. Кататися на них радять у парках з трамплінами, оскільки там зручно виконувати трюкові вправи. Відмінністю від попередніх самокатів у дертах також є колеса. Тут вони великі, широкі та надувні, однак, через це загальна маса транспорту є більшою. 

Колеса

Колеса, гальма, дека: як обрати самокат

З попередніх пунктів можна зрозуміти, що колеса є важливою частиною самокатів. Від цієї складової залежить якість пересування та ваша безпека. З часом колеса стираються, що призводить до почуття вібрації під ногами. Це є сигналом до того, що даний елемент потребує заміни. 

Варто звернути увагу й на матеріал, з якого виготовлені колеса, оскільки від нього також залежить як довго та зручно ви пересуватиметесь транспортом.

  • Найпоширенішими є поліуретанові колеса. Вони жорсткі та міцні, тож дозволяють самокату із легкістю долати перешкоди.
  • Надувні відповідають більше за плавність їзди, проте потребують докладання більших зусиль для відштовхування. Пересуваючись самокатом із надувними колесами ви майже не відчуватимете асфальту та погрішностей у ньому.
  • Гумові колеса можна зустріти не часто. Їх ділять на два види: з протектором та гладкі. Швидкість самокату, що має гумові колеса з протектором є найменшою серед інших, проте, разом із цим, такий транспорт є більш безпечним. Гладкі гумові колеса трохі пришвидшують рух, проте не мають такого гарного зчеплення.

Дека

Колеса, гальма, дека: як обрати самокат

Дека – це основа самокату, що має вигляд платформи, на якій ми стоїмо.  

  • Ширина

На деці повинна вільно ставати одна нога. Існують моделі, у яких ширина деки дозволяє розмістити поруч обидві ноги, проте, найчастіше, можна зустріти перший варіант. Занадто широка дека впливає на маневреність та дещо знижує її. Окрім цього, під час руху, нею можна зачепити сторонні предмети.

  • Довжина

Довжина деки також впливає на маневреність. Варто зауважити, що чим коротшим є самокат, тим простіше та комфортніше на ньому пересуватися. Тож, якщо ви шукаєте компактний самокат – намагайтеся уникати моделей із довгою декою. 

  • Дорожній просвіт

Дека не повинна розташовуватися занадто високо від землі, оскільки вам важко буде відштовхуватися від неї. Краще оберіть самокат із низькою платформою, яка полегшить процес поїздки.

Кермо

Обираючи кермо, варто приділити увагу двом його характеристикам: висоті та ширині.

  • Висота

Більша кількість моделей самокатів дозволяє регулювати висоту керма в залежності від росту людини. Тож, якщо ви обираєте самокат для всієї родини – приділіть увагу цьому пункту та зауважте, що кермо повинно знаходитися трохи вище попереку, однак не занадто високо.

  • Ширина

Стандартна ширина керма у міських самокатах становить 35 см, а у трюкових – 50-55 см. Ручки, так само як і колеса, можна змінювати з часом. Інколи моделі дозволяють регулювати ширину, підлаштовуючи її під себе.

Амортизатори

Не менш важливим є й наявність амортизаторів. Вони необхідні для зниження вібрацій під час руху. Самокати можуть мати одним або два амортизатори, залежно від типу транспорту. Тож, купуючи будь-який з них, – переконайтеся у наявності цієї складової.

Гальма

Колеса, гальма, дека: як обрати самокат

Самокати обов'язково повинні мати гальма. Наявність щонайменш одного "крила", що розташоване над заднім колесом, забезпечує вам безпечне пересування. При натисканні "крило" треться об колесо та зменшує швидкість руху самокату. Також, на деяких моделях гальмування може бути представлено ще й у вигляді ручки на кермі.

Складаний механізм

Додатково рекомендується приділити увагу складному механізму. Наявність цієї функції у самоката полегшить його транспортування та розташування. Складений самокат набагато зручніше переносити в руках, класти в багажник автомобіля, або перевозити у громадському транспорті.

Складний механізм можна розділити на повний (коли самокат складається навпіл) та частковий (коли складається лише кермо). 

За умови повного складання, місце складного механізму розташовується між кермом та декою. Тож, за необхідності, ви дуже швидко можете зменшити габарити свого самокату.

Якщо у вашій моделі складається тільки кермо, він займатиме трохи більше місця, проте незначно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів