Поділитись:

Як уболівання за футбольну команду впливає на організм, - пояснення ЦГЗ

Четвер, 01 липня 2021, 00:07
Як уболівання за футбольну команду впливає на організм, - пояснення ЦГЗ

 Під час перегляду гри футбольні фанати переживають сильний стрес і у них зростає виділення кортизолу — гормону стресу.

Про це  розповідають в Центрі громадського здоров'я.

За минулі роки кілька досліджень показали, що спортивні вболівальники команд, що програли, страждають від фізичних та психологічних наслідків того факту, що їх команда не перемогла у грі. Наприклад, перегляд спортивних передач в деяких випадках ставав причиною серцевих нападів і навіть домашнього насильства. Крім цього, коли команда, за яку вболіває людина, програє, вона може їсти на 16% більше шкідливої їжі та зокрема насичених жирів, ніж зазвичай. Хоча коли виграє, ця цифра зменшується у протилежний бік — на 9% менше звичайного споживання насичених жирів.

Попри те, що кортизол — важливий гормон, який допомагає справлятися зі стресовими ситуаціями у повсякденному житті, його надмірна кількість шкідлива для організму, говорять медики.

"З часом це може призводити до пригнічення імунної системи, збільшення маси тіла, підвищення артеріального тиску та зростання ризику появи серцево-судинних захворювань. Останнім часом серед футбольних вболівальників почастішали серцеві напади", — зазначили в ЦГЗ.

Водночас з кортизолом в організмі людини виділяється серотонін, ендорфін і дофамін. Вони взаємодіють із центром винагороди та задоволення у мозку і дозволяють почуватися щасливими.

Як відновитися організму після матчу

Фахівці з ЦГЗ говорять, що після матчу організм людини може виснажуватися після надзвичайного стресу та радості водночас. Організму можна допомогти, якщо:

  • піти на прогулянку із собакою;
  • зустрітися з друзями;
  • провести тихий вечір із серіалом;
  • прибрати у квартирі;
  • приготувати корисну та смачну вечерю;
  • зайнятися спортом тощо.

У ЦЗГ зазначають, що потрібно обрати те заняття, яке приносить задоволення і допомагає впоратися зі стресом.

"Отже, що робити наступного дня після переможної гри? Відпочивати і пишатися нашою збірною знову і знову", —порадили в Центрі громадського здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів