Поділитись:

Сезон полуниць: як волиняни працюють на ягідних плантаціях

Неділя, 27 червня 2021, 22:39

фото "Суспільного"

Полуниця на Волині вирощують  і одноосібники, і фермери, які влітку наймають місцевих жителів для збору врожаю на плантаціях.

Про це інформує "Суспільне".

"Останніми роками все більше людей обирають сезонний підробіток вдома, а не закордоном", – розповів керівник сільськогосподарського підприємства Віталій Ішмурат.

Не гірше, ніж у Польщі

На полуничній плантації у селі Трилісці Луцького району щодня працює 100-150 збирачів. Більшість – живуть у цьому ж селі, або приїздять із сусідніх, – каже мама трьох дітей Юлія Харчук. У полі жінка працює з восьмої ранку.

В день жінка в середньому заробляє 600 - 800 гривень. Каже: оплата залежить від ваги зібраних ягід, або годин проведених у полі.

"В мене троє діток, і такої змоги, як виїхати за кордон, я не маю. А тут достойна заробітна плата. В кожен момент я можу сходити додому до діток", – розповідає жінка.

Із сусіднього села Немир приїхала на підробіток пані Олена. Говорить, що торік їздила на сезон до Польщі. Цього року вирішила залишитись працювати вдома: "Один раз на полуницю їздила за кордон, більше не їздила. На саджанці їздила, яблука. Нічим не відрізняється робота тут і там".

Сезон збору полуниці на цьому полі триватиме декілька тижнів, далі дозріватимуть пізні сорти. Працювати на місцеві плантації волиняни часто йдуть родинами.

Полуниці на експорт

Кожну ягоду збирачі очищують від стебла – таким чином урожай відразу заморожують. Власник плантації Віталій Ішмурат каже: вирощують лише органічну полуницю, яку везтимуть в країни Європи.

"Вирощуємо сорти Ханей, Зенга Зенгана, Полка, тобто, ті сорти, які добре йдуть на заморозку, тому що я в основному не працюю на супермаркети, на ринок фреш", – каже керівник ягідного підприємства.

Полуниці і суниці власник вирощує останні кілька років. В день з усіх плантацій збирають до восьми тонн суниць та полуниць. Скільки ягід планує зібрати – Віталій не прогнозує. Каже: робочий сезон в них триває від березня до листопада. Робітників переважно наймає серед місцевих жителів.

Ціни на ягоду впали вдвічі

"Цього року гуртові та роздрібні ціни на полуницю вдвічі нижчі, ніж були 2020-го", - розповів начальник відділу рослинництва обласного управління агропромислового розвитку Олександр Книш.

Торік ціна полуниць на найбільшому ринку сільгосппродукції у Львові була орієнтовно 50 грн за кілограм. Нині – вдвічі менше. "Посівні площі під полуницю збільшились. Кліматичні умови сприяли, щоб одночасно і середні сорти, і пізніші, і раніші, дозрівали. Поступила на ринок більша кількість врожаю, ніж зазвичай. Це спричинило дещо просідання цін", – пояснює фахівець з рослинництва.

Нині загальні площі, на яких волинські фермери-одноосібники та великі аграрні господарства вирощують полуницю, сягає півтисячі гектарів. У відділі рослинництва АПК області додали: 80% волинських полуниць вирощують в господарствах населення.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів