Поділитись:

Які молочні продукти варто включити в щоденний раціон*

Середа, 23 червня 2021, 12:48
Які молочні продукти варто включити в щоденний раціон*

Молочні продукти — найважливіша складова збалансованого щоденного раціону. В їх складі достатньо багато амінокислот, вітамінів, а також мікро- і макроелементів. Кальцій, калій, фосфор — це не повний список нутрієнтів, якими збагачені молокопродукти. Ці речовини необхідні організму, оскільки забезпечують нормальне функціонування всіх органів і систем.

Які молокопродукти повинні входити до щоденного раціону

Харчова піраміда складається з 5 основних ярусів. На першому знаходяться крупи і хлібобулочні вироби, на другому — овочі та фрукти, на третьому — м'ясо та риба, горіхи та бобові. На четвертому ярусі розміщені молочні продукти, на п’ятому — солодощі. Основа здорового харчування — збалансований раціон, при якому варто дотримуватися графіку прийому їжі і рекомендованих порцій. Що стосується молокопродуктів, то добовими нормами споживання є:

  • 750 мл — для людей від 16 років;
  • 600 мл — для школярів від 8 до 16 років;
  • 500 мл — для діток молодше 8 років.

Категорія молокопродуктів включає харчові продукти, які виготовлені з молока сільськогосподарських тварин: корів, кіз, овець. В неї входять:

  • стерилізоване, пастеризоване, ультрапастеризоване, знежирене, пряжене, безлактозне молоко. Цей продукт класифікується по ступені жирності;
  • кисломолочні продукти. До них належить йогурт, ряжанка, кефір, закваска, вершки, сметана, масло, кисломолочний сир. Особливість продуктів — специфічна текстура і характерний смак. «Кисломолочка» надзвичайно корисна для організму, оскільки насичена пробіотиками, вітамінами та мінералами. Технологія виготовлення продуктів передбачає введення в молоко спеціальних бактерій, головне завдання яких полягає в розщепленні глюкози і перетворенні частини лактози в молочну кислоту. Важлива умова — підтримання оптимального температурного режиму;
  • сири — м’які, тверді, плавлені. У світі налічують біля 2000 їх видів. «Бринза», «Маскарпоне», «Фета», «Моцарела», «Дор Блю», «Рикотта» — популярні м’які сири. Розрізняють продукти з м’якою і зернистою консистенцією. «Пармезан», «Чедер», «Едам», «Гауда», «Маасдам» — неповний список твердих сортів, без яких неможливо приготувати улюблену піцу, лазанью, запіканку чи бутерброд. Основа класифікації — ступінь жирності (20–50%), технологія виготовлення (напівтверді, тверді нарізні і терткові, копчені, з добавками).

Які молочні продукти варто включити в щоденний раціон*

В цю категорію продуктів відносять також тістечка з молочною начинкою, десерти, глазуровані сирки, коктейлі.

Європейський сервіс — молочні продукти з доставкою

Щоб купити улюблену ряжанку чи кефір, зовсім не потрібно витрачати свій час на похід в магазин. «АТБ Маркет» пропонує кращий сервіс — доставку молочних продуктів до дому чи офісу при умові замовлення товарів на суму від 300 грн. і вагою до 15 кг (оплата — в онлайн режимі). Купити улюблений продукт можна гуртом чи вроздріб — замовити головку чи нарізку сиру, один йогурт чи упаковку.

Надрукувати
мітки:
коментарів