Поділитись:

У Шепелі триває конфлікт через храм і церковну хату (відео)

Середа, 23 червня 2021, 12:13
У Шепелі триває конфлікт через храм і церковну хату (відео)

Ще у 2019 році релігійна громада села Шепель переважною більшістю перейшла до ПЦУ. Процес цей відбувся доволі мирно. Прохали віряни і свого панотця змінити юрисдикцію, але той відмовився. І хоч у тамтешньому храмі вже понад два роки править інший священник, його попередник і досі мешкає у церковній хаті і відмовляється її звільняти. Натомість позивається за майно у суді, але судові засідання свідомо ігнорує, кажуть віряни. Тому час до часу під вікнами конфліктної нерухомості, яку самі ж утримують та оплачують, вони влаштовують мирні протести.

Про це йдеться у сюжеті «12 каналу».

Обідня пора, у храмі Успіння Пресвятої Богородиці в селі Шепель завершилася служба Божа. Однак прихожани йдуть не по домівках, а на акцію протесту. Її об’єкт – священник Микола Іллюк, який служив тут 26 років. Та, коли громада уволила перейти до ПЦУ, змінювати конфесію панотець відмовився. І цього люди батюшці не пробачили.

Тому двері храму перед священником паства зачинила, а от виселити з церковної хати не змогла. Дискусій зі своїми колишніми прихожанами батюшка не вів, а відразу подав до суду два позови: про незаконність переходу громади до іншої конфесії, а ще про своє право мешкати у церковній хаті: мовляв, і надалі служить тутешньому люду, хоч і меншій частині громади.

Сам до суду подав і сам же до нього не з’являється, розповідають люди. Відтак судова катавасія тягнеться більш як два роки.

Майже 20 років церковний дім утримують віряни: ремонтують, сплачують комунальні послуги. Запевняють: зла на панотця не тримають, але з приходської хати просять виїхати. З цією вимогою під цю саму хату і прийшли. Та до протестувальників ніхто не вийшов. І не відчинив.

Люди запевняють, священника безхатьком не роблять. У панотця нібито є власний будинок, в якому він і править для двох десятків тутешніх селян.

Домагатися результату віряни не припинятимуть. Кажуть, що наступний протест влаштують під стінами суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
15 квітня 2024
09 квітня 2024
06 квітня 2024
11 березня 2024
01 березня 2024
21 грудня 2023
11 грудня 2023
27 вересня 2023
25 серпня 2023