Поділитись:

Чому не можна пити жорстку воду?*

Вівторок, 22 червня 2021, 16:40

Жорсткість води — це кількість розчиненого у ній кальцію та магнію. У помірному обсязі ці природні елементи є корисними для людського організму. При перевищенні норми їх концентрації завжди є ризик тяжких захворювань. 

Джерелом солей жорсткості являються гірські породи (вапняк, крейда та доломіт), якщо вода залягає дуже глибоко, та зовнішні фактори (температура, погодні умови, пора року) при поверхневому заляганні. 

Щоб отримати якісну м’яку воду з помірним вмістом мінеральних елементів, зверніться у https://waterclub.od.ua/. Доставлення найякіснішої бутильованої води вам гарантовано.

Класифікація води за вмістом солей жорсткості

Загалом існує 4 види води за вмістом солей жорсткості:

  1. М’яка — вміст домішок менш, ніж 2 мг-екв/літр. 
  2. Нормальна — 5-4 мг-екв/літр.
  3. Жорстка — 4-6 мг-екв/літр.
  4. Дуже жорстка з надлишком солей — понад 6 мг-екв/літр.

За градусною класифікацією, жорстка вода поділяється на:

  1. М’яка — менше на 2 градуси від жорсткості (болотна та тала вода).
  2. Середньої жорсткості — від 2 до 10 градусів (колодязна та вода зі свердловини).
  3. Жорстка — 7,1-11 градусів (на забруднених територіях).
  4. Дуже жорстка — понад 11 градусів.

Візьміть до уваги, що класифікація вмісту домішок відрізняється для різних країн.

Визначення ступеню жорсткості води

Жорстку воду можна визначити «на око». Про надлишок кальцію та магнію свідчать:

  • накип в чайнику;
  • розводи на вимитому посуді;
  • неефективність мийних засобів;
  • гіркий присмак води;
  • виявлення хвороб вивідної системи, після тривалого вживання;
  • сухість шкіри після миття.

Інший спосіб визначення — використання кондуктометра, приладу для вимірювання електропровідності води. Високі показники аналізу будуть свідчити про надмірну місткість солей металів в рідині.

Також можна відправити зразок рідини у лабораторію на аналіз. 

Шкідливий вплив на здоров’я людини

Наслідки негативного впливу жорсткої води на побутову техніку можна побачити вже за кілька місяців використання. А от висока концентрація шкідливих речовин (солей металів) в організмі людини після тривалого вживання такої води може мати наступні побічні ефекти:

  • каміння в нирках та сечовому міхурі (сечокам’яна хвороба);
  • проблеми з серцем;
  • захворювання шлунку та кишкового тракту в цілому;
  • сухість та швидке старіння шкіри;
  • сухість і ламкість волосся та нігтів.

Мало хто замислюється про те, що присутність в раціоні жорсткої води може спровокувати такі проблеми зі здоров'ям.

Як жорстка вода впливає на смак ваших страв і напоїв

Через високу концентрацію речовин, мінералів, заліза та щільності рідини, вона погано дифузує з іншими інгредієнтами (вбирає їх смаки). Чай стає прісним, кава втрачає ароматичність, а звичайний бульйон стає схожим «на воду». Також збільшується час приготування страв. При замочуванні квасолі, гороху, нуту час їх варіння не зменшується як це вказано в інструкції з приготування.

Для зниження рівня жорсткості водопровідної води можна використовувати спеціальні фільтри, які будуть її очищувати та пом’якшувати. Але це досить коштовна процедура. В результаті фільтри потрібно буде часто змінювати, щоб вони виконували свою функцію належним чином.

Щоб отримати високоякісну питну воду з оптимальним рівнем жорсткості, кількістю мінеральних елементів, звертайтеся у Waterclub. Екологічно безпечна тара, лабораторне дослідження кожної партії води, використання сучасних світових стандартів виробництва — це все показники якісного продукту для споживача.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
21 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
29 лютого 2024
28 лютого 2024
27 лютого 2024
09 лютого 2024