Поділитись:

Наїлися домашніх консервів: двоє волинян захворіли на ботулізм

П'ятниця, 18 червня 2021, 14:51
Наїлися домашніх консервів: двоє волинян захворіли на ботулізм

фото ілюстративне

На Волині за останні два місяці двоє людей захворіли на ботулізм. Одна – мешканка міста Луцька, другий – житель Ратнівщини.

Про це повідомляє ДУ «Волинський ОЦКПХ  МОЗ».

Обидва випадки, зафіксовані на Волині, пов’язані із вживанням м’ясних консервів домашнього виготовлення (паштету, тушонки). Захворювання супроводжувалось головним болем, нудотою, блювотою, погіршенням зору. Разом із захворілими ці продукти вживали інші члени родини, однак клінічних проявів ботулізму більше ні в кого не було.

Лучанку після лікування виписали додому, другий пацієнт досі перебуває на стаціонарному лікуванні. 

Всього з початку року зареєстровано чотири випадки ботулізму серед волинян (Маневицький, Ковельський, Ратнівський райони та м.Луцьк). Всі пацієнти – дорослі, летальних випадків не було.

Загалом за п’ять місяців 2021 року в Україні зареєстровано 41 випадок ботулізму, унаслідок яких захворіли 43 людини, з них одна дитина. Шість випадків стали летальними.

Здебільшого причиною отруєнь стало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках (16 випадків) та м’ясних консервів домашнього приготування (15 випадків).

Інші випадки захворювання на ботулізм були пов’язані з вживанням:

  • інших кулінарних виробів із м’яса (у 3 людей, які захворіли);
  • овочевих та грибних консервів (у 4 людей, які захворіли);
  • рибних консервів чи морської соленої/копченої риби (у 5 людей, які захворіли).

Наїлися домашніх консервів: двоє волинян захворіли на ботулізм

Довідково:

Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

Попередження та лікування ботулізму залежить від ранньої діагностики, правильного лікування та у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів