Поділитись:

«Липова» прописка, або Чому луцьким першокласникам бракує місць за партами

Вівторок, 15 червня 2021, 10:00
«Липова» прописка, або Чому луцьким першокласникам бракує місць за партами

У Луцьку є школи більш затребувані, куди намагається потрапити більшість луцьких школярів, та школи, у яких завжди є вільні місця. Батьки першокласників усіма правдам й неправдами намагаються прилаштувати своїх чад у «зручну». Через те часто-густо страждають діти, яким не вистачає місця за шкільною партою, хоча вони живуть в мікрорайоні, за яким «закріплена» конкретна школа.

Саме з такою проблемою зіткнувся лучанин Максим, коли прийшов подавати документи в школу. Там йому повідомили, що місць немає і порадили звернутися до іншого навчального закладу.

За роз’ясненням, як же правильно діяти у випадку, коли дитину відмовляються зарахувати у 1-ий клас, ІА «Конкурент» звернулося в управління освіти Луцької міської ради.

Начальниця управління Зіновія Лещенко підтвердила, що дійсно у Луцьку є такі випадки. Пояснила, що, відповідно до закону «Про повну загальну середню освіту», документи щодо зарахування дітей у 1-і класи батьки повинні подавати після 1 березня. Але оскільки ми переживали період пандемії і батьки не мали можливості приходити у заклади освіти, цьогоріч був рекомендований онлайн-формат подачі документів після 1 квітня. Усі деталі та строки подачі документів є на сайтах управління та усіх закладів освіти, тому батьки мали можливість ознайомитися з інформацією. Загалом зарахування дітей наказом директора школи, відповідно до законодавства, відбувається у два транші – 1 та 15 червня. Перший транш наказів про зарахування дітей до 1 класу закладів середньої освіти уже виданий.

«Дійсно може статися так, що набрані повністю комплекти класів. Якщо, наприклад, у класі можна поставити 15 парт і посадити 30 дітей, то місця на 16-ту парту фізично немає. Дуже багато батьків бажають, щоб діти були зараховані саме до цього закладу освіти, бо чули про особливі позитивні моменти у діяльності школи. Також це зручно батькам, бо вони працюють поруч, зручно, бо ходять діти їхніх друзів, наприклад, або їм так просто хочеться. І є багато таких, що роблять договір оренди житла. Тому по документах ці діти мусять бути зараховані, бо мікрорайони, де вони живуть чи орендують житло, «закріплені» за школою. І ніхто не буде перевіряти, чи дійсно там проживає дитина. Ці батьки звертаються вчасно. Тоді ті, хто прийшов пізніше, уже після 1 червня, автоматично залишилися поза охопленням навчанням саме у цій школі. До речі, найчастіше батьки апелюють тим, що не знали про строки подачі документів. Ми намагаємося поставитися з розумінням. Бо це – людський фактор. Десь, напевно, у силу якихось обставин, ця інформація дійсно могла загубитися. Але хотілося б заспокоїти громадськість та сказати, що усі діти будуть охоплені навчанням. Але от питання, чи школа, у мікрорайоні якої вони проживали або зробили документи пізніше, матиме можливість дитину зарахувати. До слова, є інші підстави для зарахування дитини саме до певного закладу освіти – це якщо старші діти навчаються у цьому закладі, або ж у ньому працюють батьки дитини», – пояснює Зіновія Лещенко.

Начальниця управління освіти нагадує, що з 15 червня буде новий транш наказів. Тому варто звернутися до дирекції школи додатково, адже часто батьки переїжджають чи змінюють винайм квартири. Відтак може з’явитися вільне місце саме у цьому закладі освіти.

«Дуже багато залежить й від директорів. Вони знаходять будь-які ресурси, аби піти назустріч, але мають бути гнучкими й самі батьки. Бо часом їхні принципи заводять у безодню. Часто батьки бачать лише свою правоту, не сприймаючи думку оточення. Потрібно визнати правоту людини, у якої стажу більше, ніж  років тим батькам. Якщо людина вже стільки років працює, значить, вона, напевне, варта того, щоб просто прислухатися до неї. Хоча б з поваги. Тому що сидить перед вами, як батько, і батько багатьох тих дітей, які вже вийшли в світ і з вдячністю йому й досі телефонують, пишуть, приїжджають. І коли в управління освіти приходять, то ми теж намагаємося допомогти. Немає ситуації та проблем, які не можна вирішити», – каже начальниця управління освіти.

Зазначає, що 18 лютого  2021 року був виданий наказ управління освіти Луцької міської ради «Про прийом дітей до 1-х класів закладів загальної середньої освіти Луцької міської територіальної громади у 2021 році», пунктом 3 якого зазначено: «У разі, якщо кількість усіх дітей, які мають право на першочергове зарахування, перевищує спроможність закладу, за поданням директора управління освіти невідкладно проінформує батьків про перелік закладів освіти, максимально доступних і наближених до місця їх проживання».

З її слів, до 39 закладів Луцької міської територіальної громади на новий навчальний рік зараховується понад 3 тисячі першокласників. Три школи просять відкрити додаткові перші класи.

«Зараз всі школи України працюють в режимі нової української школи або інші, які рекомендовані Міністерством освіти і науки України, – «На крилах успіху», «Інтелект України», «Розумники». Вони обов’язково вимагають від учителів проходити спеціальну перепідготовку. Без сертифікатів ці вчителі не можуть набирати дітей. Вони однаково готові і професійно грамотні. Немає вчителів у початковій школі,  які були б гіршими чи кращими. Я вважаю, що якщо вони обрали професію і їм зараз довелося повністю змінювати методику викладання, риторику спілкування, то не треба боятися приводити дітей до вчителя і хотіти іншого. Як на мене, у початковій школі головне уміти знайти якщо не шлях до дитячої душі, то бодай вузьку стежку. Бо тією стежкою дитина дійде потім до широкого шляху успіху. Головне – не відбити в неї бажання вчитися.

Звісно, багатьом вчителям важко позбутися стереотипів, ми всі до чогось звикаємо, але спілкування з дитиною – це не стереотип. Велике мистецтво вчителя – уміти відійти від шаблонів. Тому ми зацікавлені, щоб люди проходили не просто курси, а й якісь психологічні тренінги. Педагогам рекомендуємо великий спектр вебінарів, семінарів, які дозволять мати їм не просто кількість годин для атестації, а взяти те корисне, що не для галочки, а щоб бути справжнім  митцем у своїй професії. Інколи вчителям доводиться, грубо кажучи, ламати себе. І комусь це вдається, а комусь – ні. Є гнучкі вчителі. І вони розуміють, що ти або змінюєшся  і крокуєш  в ногу з часом, або ні. Кожна епоха – свої тенденції, своя мода. І мені не хотілося б, аби пройшла мода на професію вчителя», – зазначає Зіновія Лещенко.

Начальниця управління освіти нагадує, що до початку навчального року потрібно донести медичні довідки, де є підтвердження, що дитина має щеплення. Адже це також вимоги законодавства, головного санітарного лікаря, тому усі змушені діяти у цьому законодавчому полі. А також наголошує на тому, аби батьки не відкладали обов’язковий медичний огляд дітей, бо перед початком осені зазвичай створюються незручні черги у лікарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів