Поділитись:

У США назвали лауреатів Пулітцерівської премії

Неділя, 13 червня 2021, 02:38
У США назвали лауреатів Пулітцерівської премії

Колумбійський університет у Нью-Йорку оголосив цьогорічних лауреатів Пулітцерівської премії. Зокрема відзначили нагородою у номінації "Особлива згадка" 18-річну Дарнеллу Фрейзер, яка зафільмувала момент смерті афроамериканця Джорджа Флойда у травні 2020 року.

Про це повідомляє "Суспільне".

Фрейзер перемогла за "сміливий запис вбивства Джорджа Флойда, відео, яке спровокувало протести проти жорстокості поліції по всьому світу, підкресливши вирішальну роль громадян у пошуках правди й справедливості журналістами". Номінацією "Особлива згадка" відзначають людей, досягнення яких не підходять під інші номінації премії.

У категорії "За видатне подання сенсаційного матеріалу" перемогло видання з Міннеаполіса Star Tribune, яке відзначили за "невідкладне, авторитетне і детальне висвітлення смерті Флойда від рук поліції у Міннеаполісі й відгуки, що пішли за цим".

У номінації "Новинна фотографія" перемогли світлини Associated Press за колекцію фотографій з різних міст США, в яких відображена реакція країни на смерть Флойда. Водночас у номінації "Художня фотографія" також переміг журналіст з Associated Press Еміліо Моренатті за "пронизливу серію фотографій, які переносять глядачів у життя літніх людей в Іспанії, що борються під час пандемії COVID-19".

Своєю чергою, видання New York Times отримало премію у категорії "За служіння суспільству" за "сміливе, далекоглядне й широке висвітлення пандемії коронавірусу, яке виявило расову та економічну нерівність, невдачі уряду в США і за їх межами й заповнило вакуум даних, який допоміг місцевим органам влади, постачальникам медичних послуг, підприємствам і окремим особам краще підготуватися і захистити себе". New York Times відреагувало на перемогу, зазначивши, що нагороду розділить багато відділів газети.

Американський сайт BuzzFeed News виграв свій перший Пулітцерівський репортаж у категорії "Міжнародних репортажів" за серію розслідувань, присвячених інтернуванню уйгурів у Китаї, переважно мусульманської меншини.

Пулітцерівська премія у галузі "Національна звітність" була присуджена The Marshall Project, AL.com, IndyStar і Invisible Institute за спільне річне розслідування підрозділів "К-9" і збитків, які поліцейські собаки завдають американцям, зокрема безвинним громадянам і офіцерам поліції. Розслідування спонукало до численних реформ у масштабах штатів.

У номінації "Критика" нагороду здобув Веслі Морріс із The New York Times за "невблаганно актуальну і глибоко зацікавлену критику на перетині раси й культури в Америці, написану в незвичайному стилі, поперемінно грайливому і глибокому", а Майкл Вільямс із Richmond Times-Dispatch переміг у категорії "Публіцистика" за публікацію про "хворобливий і складний процес демонтажу міських пам'ятників", які були поставлені ідеологам расизму і "переваги білошкірих".

Довідка. Пулітцерівська премія — одна з найпрестижніших нагород у галузі літератури, журналістики, музики й театру в США, заснована видавцем "жовтої преси" Джозефом Пулітцером. З 2017 року розмір премії зріс до 15 тисяч доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів