Поділитись:

У США назвали лауреатів Пулітцерівської премії

Неділя, 13 червня 2021, 02:38

Колумбійський університет у Нью-Йорку оголосив цьогорічних лауреатів Пулітцерівської премії. Зокрема відзначили нагородою у номінації "Особлива згадка" 18-річну Дарнеллу Фрейзер, яка зафільмувала момент смерті афроамериканця Джорджа Флойда у травні 2020 року.

Про це повідомляє "Суспільне".

Фрейзер перемогла за "сміливий запис вбивства Джорджа Флойда, відео, яке спровокувало протести проти жорстокості поліції по всьому світу, підкресливши вирішальну роль громадян у пошуках правди й справедливості журналістами". Номінацією "Особлива згадка" відзначають людей, досягнення яких не підходять під інші номінації премії.

У категорії "За видатне подання сенсаційного матеріалу" перемогло видання з Міннеаполіса Star Tribune, яке відзначили за "невідкладне, авторитетне і детальне висвітлення смерті Флойда від рук поліції у Міннеаполісі й відгуки, що пішли за цим".

У номінації "Новинна фотографія" перемогли світлини Associated Press за колекцію фотографій з різних міст США, в яких відображена реакція країни на смерть Флойда. Водночас у номінації "Художня фотографія" також переміг журналіст з Associated Press Еміліо Моренатті за "пронизливу серію фотографій, які переносять глядачів у життя літніх людей в Іспанії, що борються під час пандемії COVID-19".

Своєю чергою, видання New York Times отримало премію у категорії "За служіння суспільству" за "сміливе, далекоглядне й широке висвітлення пандемії коронавірусу, яке виявило расову та економічну нерівність, невдачі уряду в США і за їх межами й заповнило вакуум даних, який допоміг місцевим органам влади, постачальникам медичних послуг, підприємствам і окремим особам краще підготуватися і захистити себе". New York Times відреагувало на перемогу, зазначивши, що нагороду розділить багато відділів газети.

Американський сайт BuzzFeed News виграв свій перший Пулітцерівський репортаж у категорії "Міжнародних репортажів" за серію розслідувань, присвячених інтернуванню уйгурів у Китаї, переважно мусульманської меншини.

Пулітцерівська премія у галузі "Національна звітність" була присуджена The Marshall Project, AL.com, IndyStar і Invisible Institute за спільне річне розслідування підрозділів "К-9" і збитків, які поліцейські собаки завдають американцям, зокрема безвинним громадянам і офіцерам поліції. Розслідування спонукало до численних реформ у масштабах штатів.

У номінації "Критика" нагороду здобув Веслі Морріс із The New York Times за "невблаганно актуальну і глибоко зацікавлену критику на перетині раси й культури в Америці, написану в незвичайному стилі, поперемінно грайливому і глибокому", а Майкл Вільямс із Richmond Times-Dispatch переміг у категорії "Публіцистика" за публікацію про "хворобливий і складний процес демонтажу міських пам'ятників", які були поставлені ідеологам расизму і "переваги білошкірих".

Довідка. Пулітцерівська премія — одна з найпрестижніших нагород у галузі літератури, журналістики, музики й театру в США, заснована видавцем "жовтої преси" Джозефом Пулітцером. З 2017 року розмір премії зріс до 15 тисяч доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 березня 2024
08 березня 2024
07 березня 2024
03 березня 2024
29 лютого 2024
24 лютого 2024
22 лютого 2024
16 лютого 2024
13 лютого 2024
08 лютого 2024