Поділитись:

У МОЗ пояснили, чим свідоцтво про вакцинацію відрізняється від сертифіката

П'ятниця, 11 червня 2021, 23:25
У МОЗ пояснили, чим свідоцтво про вакцинацію відрізняється від сертифіката

У Міністерстві охорони здоров'я пояснили, чим  свідоцтво про вакцинацію відрізняється від сертифіката.

Про це пише "Суспільне".

Що таке міжнародне свідоцтво про вакцинацію та "ковідний сертифікат"

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію – це український документ, який використовується для закордонних подорожей та відповідає міжнародним медико-санітарним нормам. Він свідчить про те, що людина повністю вакцинована від COVID-19. Його можна отримати лише в паперовій формі у сімейного лікаря чи в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров'я.

10 червня перша країна ЄС – Угорщина – визнала українські свідоцтва про вакцинацію від COVID. Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що таким чином вже з 11 червня можна подорожувати з вітчизняними свідоцтвами про повну вакцинацію до цієї країни.

"Ковідний сертифікат" — це аналог цифрового COVID-сертифіката ЄС, який свідчить про вакцинацію, негативні результати ПЛР-тестів чи про одужання після COVID-19. Цей документ планують запустити в липні. Його можна буде отримати як у цифровій через "Дію", так і в паперовій формі.

Як розповіла гендиректорка Директорату з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров'я МОЗ України Марія Карчевич, пояснила, що міжнародне свідоцтво відрізняється від сертифіката тим, що воно вже затверджене, а так званий "ковідний паспорт" ще розробляється за зразком ЄС та ВООЗ.

Раніше віце-прем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив, що попередньо заплановано запустити "ковідний сертифікат", або "паспорт вакцинації" з 1 липня, синхронізувавши це з відповідними процесами в ЄС.

В Україні планується зробити дві версії сертифікату: внутрішній — для користування всередині країни, і зовнішній — для виїзду за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів