Поділитись:

Суд ЄС скасував санкції проти Януковича

Середа, 09 червня 2021, 15:47

Суд Європейського Союзу загальної юрисдикції анулював санкції ЄС, застосовані проти експрезидента Україн Віктора Януковича.

Про це повідомила «Європейська правда» з посиланням на пресслужбу суду.

Суд анулював рішення Ради ЄС від 2019 року про продовження на рік санкцій, накладених на колишнього президента України Віктора Януковича і його сина Олександра. Тобто  рішення суду стосується санкцій, які вже втратили чинність. Вони полягали у заморожуванні активів.

«Рада ЄС не змогла продемонструвати, що право на захист і право на ефективний судовий захист були дотримані в кримінальних процесах, які ведуться щодо цих осіб українською владою, і які лежать в основі цього продовження», – пояснив суд своє рішення.

Суд зазначив, що в тих випадках, коли проти особи застосовуються обмежувальні заходи протягом декількох років, по суті, в зв'язку з триваючим попереднім розслідуванням Генеральною прокуратурою України, Рада ЄС зобов'язана перевірити, чи було дотримано право цієї людини на судовий розгляд в розумні терміни, перш ніж Рада вирішить, чи продовжувати ці заходи в черговий раз. 

Таким чином Рада ЄС мала вказати причини, за якими вона змогла робити висновок про те, що право зацікавлених осіб на розгляд їх справи в розумні терміни були дотримані.

«За цих обставин Суд заявляє, що неможливо встановити, що до схвалення оскаржуваних актів Рада переконалася, що українські судові органи дотримали права на захист і права на ефективний судовий захист цих осіб в контексті цієї кримінальної справи», – йдеться у повідомленні суду.

В останні роки Євросоюз почав знімати обмеження з чиновників часів президентства Януковича через недостатні докази проти них від українського слідства, але санкції проти самого Віктора Януковича не анулювали до цього жодного разу.

У березні минулого року ЄС зняв санкції з колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова і ексміністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що санкції щодо більшості соратників колишнього президента Віктора Януковича вже не мають ваги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 березня 2024
23 лютого 2024
14 лютого 2024
11 лютого 2024
01 лютого 2024
29 січня 2024
23 січня 2024
18 грудня 2023
29 листопада 2023
23 листопада 2023