Поділитись:

Загроза аварії на ЧАЕС: розповіли про "тління" мас ядерного палива

Субота, 05 червня 2021, 01:32
Загроза аварії на ЧАЕС: розповіли про

фото "Суспільного"

Через 35 років після вибуху на Чорнобильській атомній електростанції в масах уранового палива знову почалися реакції поділу. Проте  згодом зростання щільності нейтронів у комплексі ЧАЕС припинилося.

Про це "Суспільному" повідомив провідний інженер Артем Сірий.

"Після встановлення арки надходження атмосферних опадів знизилося до об'єкту "Укриття". Паливовмісні маси були зволожені, а після припинення надходження опадів вони почали підсихати і тому спостерігалося невелике зростання нейтронної активності. Але є встановлення межі — контрольні допустимі рівні . І до контрольних рівнів це зростання не дійшло і воно вже припинилося. Воно фіксувалося, але вчені це передбачали", — розповів він.

Загроза аварії на ЧАЕС: розповіли про

За словами інженера, зростання не було раптовим: показники поступово піднімалися протягом двох років, з 2017 по 2019, після встановлення акри. Однак з початку 2021 року показники стабільні.

Нагадаємо, що науковці, які спостерігають за Чорнобильською атомною електростанцією, виявили у недоступній камері в руїнах комплексу реакції поділу. Це викликало побоювання, що на цьому місці може статися наступний вибух.

Загроза аварії на ЧАЕС: розповіли про

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів