"Квартирний лохотрон": як лучан "розводять" на оренді житла

Понеділок, 19 вересня 2016, 19:41

Лучан застерегли від шахраїв, які виманюють гроші, обіцяючи здати квартиру.

Як повідомила ріелтор Поліна Бушуєва, через дефіцит квартир на ринку, багато людей стають жертвами аферистів, які використовують сайт "OLX", – пише Волинське Агентство Розслідувань.

"Працюють вони за декількома схемами, але стиль подачі оголошень завжди той самий: 1- або 2-кімнатна квартира, з гарними фото, в зручному районі, за трошки-нижче-ринкової вартісті!, в більшості опис – російською мовою (але не завжди!), у описі – орієнтири: школа, готель, супермаркет (це зробити дуже просто, так як на google maps можна все детально роздивитись), у завжди допис – посередників/агентства прошу не турбувати (нам, ріелторам, простіше їх вичислити", – інформує ріелтор.

Окрім того, ріелтор розповіла, у телефонній розмові аферисти найчастіше послуговуються двома легендами: "я дуже зайнята людина (прокурор/банкір/бізнесмен і т.д.) і вже дуже багато дзвінків/бажаючих подивитись квартиру, тому, якщо ви хочете її зняти, скиньте мені на картку завдаток. Я проживаю/у відрядженні в іншому місті і буду через 2-3 дні у Луцьку". Друга легенда: ніби то у власника дуже хороша людина і він шукає порядних квартирантів, відповідно здає житло недорого.

"Розказує добре підготовлену інформацію про себе, назначає час перегляду. Може перед переглядом передзвонити з іншого номера і сказати, що свій телефон десь лишив і (слава Богу!) записав Ваш номер у блокнот чи кудись там ще. Коли клієнт прийшов на місце зустрічі, раптово виявляється, що "…забув телефон в машині/офісі, а треба терміново передзвонити за кордон/по роботі. Чи не можете Ви скинути 200/300 грн на мобільний, я при зустрічі Вам відразу віддам!" Якщо клієнт не погоджується – грубо лається у відповідь, якщо погодився і скинув гроші – вимикається телефон", – пише Поліна Бушуєва.

Лучанка радить перевіряти фото у таких оголошеннях через пошук у Google. Слід натиснути на фотографію правою кнопкою миші та обрати "шукати зображення в Google", тоді треба перейти за першими посиланнями.

"Якщо знайдено повтор фото – це шахрай. І, обов'язково, поскаржитись на оголошення в OLX! Тоді його швидше видалять", – зауважила ріелтор.