Поділитись:

Швидкі та корисні сніданки для дітей: меню на тиждень

П'ятниця, 04 червня 2021, 07:40

"Не хочу!", "Не буду!", "Не люблю!"... Мабуть, знайомо багатьом батькам, які намагаються нагодувати своїх чад корисними сніданками. 

Ми, дорослі і свідомі, знаємо, як важливо зранку забезпечити організм поживними речовинами, аби він працював, наче годинник, – чітко, справно, без перебоїв, щоб вистачило сил на продуктивне навчання чи плідну роботу. Проте дітлахів, енергії яких позаздрить навіть кролик Energizer, важко переконати, що овочі корисніші за картоплю фрі, а вівсяна каша – нереально багата на корисні речовини страва.

Але ж не була б мама мамою чи тато татом, якби не вигадали різноманітні хитрощі, щоб нагодувати перебірливих доньок та синів повноцінними сніданками, а не вермішеллю з запахом свіжої зелені чи сосисками з привітом від м'яса.

Тож пропонуємо сім різних варіантів швидких та корисних сніданків на кожень день тижня, які, як мінімуть, закортить спробувати навіть найвередливішим нехочухам.

Сирники

  • сир – 400 г 
  • яйце – 1 шт.
  • борошно – 3 ст. л. 
  • цукор – 3 ст. л. 
  • ванільний цукор – 10 г
  • соняшникова олія для смаження – 3-4 ст. л. 
  • сіль – дрібка 

У сир додати дрібку солі, яйце, 3 ст. л. цукру, 10 г ванільного цукру. Перемішати все до однорідної маси. До отриманої сирної суміші додати 3 ст. л. пшеничного борошна. Якщо сир виявився досить мокрим, то додати на одну столову ложку борошна більше. Смажити на олії на невеликому вогні.

Готові сирники можна прикрасити медом, корицею, цукатами, фруктами чи ягодами.

Яєчні мафіни з овочами

  • яйце – 5 шт.
  • кабачок – ¼ шт. 
  • помідор –  ½ шт.
  • болгарський перець – ½ шт.
  • печериці – 3-4 шт. 
  • борошно – 1 ст. л.
  • твердий сир – 50 г 
  • сіль

З овочами можна експериментувати.

Всі овочі нарізати невеликими кубиками приблизно однакового розміру. Змішати і перекласти в металеві або силіконові формочки, заповнивши їх до половини.

В миску розбити 5 яєць і збити їх до утворення легкої пінки. Додати до яєць 1 ст. л. борошна і перемішати, щоб не залишилося грудочок. Натертий на терці твердий сир додати до яєчної суміші і перемішати.

Вилити суміш до овочів у форми. Запікати за температури 180 градусів, поки мафіни не "виростуть" – приблизно 15-20 хвилин. 

Вівсянка на молоці з ягодами та горіхами

  • вівсяні пластівці – 100 г
  • вода – 200 мл
  • молоко – 100 мл
  • вершки – 50 мл
  • вершкове масло – 10 г
  • сіль – 2 г
  • цукор – 5 г
  • малина – 10 г
  • чорниця – 10 г
  • ожина – 5 г
  • горіхи – 5 г
  • мед – 5 г
  • свіжа м’ята – два листочки

Кашу варити у два етапи.

Перший етап: на дві порції взяти 100 грамів пластівців та 200 мілілітрів води. Довести воду до кипіння, закинути пластівці та помішувати до приготування – 9-10 хвилин. Перекласти кашу в плоский лоток, щоб не злиплася грудкою.

Охолодити і покладіть у холодильник – з цієї бази можна буде готувати кашу наступні два-три дні.

Другий етап – сама каша. В каструлю залити молоко, вершки та додати вершкове масло. Довести до кипіння та додати 150 грамів бази. Додати сіль і цукор за смаком і на середньому вогні, постійно помішуючи, довести до правильної консистенції: каша не має бути надто рідкою чи надто густою. Викласти кашу в тарілку та додати топінги: малину, чорницю, ожину, горіхи, мед. Прикрасити можна листочками свіжої м’яти.

Пудинг з броколі

  • броколі – 100 г
  • морква – 100 г
  • картопля – 100 г
  • жовтий болгарський перець – 1 шт.
  • нежирна шинка – 150 г
  • вівсяні пластівці – 30 г
  • молоко – 50 мл
  • яйце – 1 шт.
  • олія – 1 ч.л.
  • сіль

Розібрати на суцвіття броколі. Моркву та картоплю натерти на терці. Шинку нарізати смужечками. Вівсяні пластівці залити окропом на 15 хвилин, потім воду злити, з’єднати їх з овочами та шинкою, посолити.

Форму для запікання змастити вершковим маслом, присипати сухарями і викласти овочеву масу. Пекти 15 – 20 хвилин.

Збити яйце, молоко та олію, залити цією сумішшю пудинг. Пекти ще 10 хвилин.

Ліниві вареники з сиру

  • сир – 500 г
  • борошно – 1-1,5 ст.
  • яйця – 1-2 шт.
  • цукор (за бажанням) – 2-3 ст. л.
  • масло вершкове – 3 ст. л.
  • сметана – за смаком
  • сіль – 1 дрібка

Домашній сир пропустити через м’ясорубку. Додати яйця, цукор, розтоплене вершкове масло, сіль – усе перемішати. Додати борошно й замісити сирне тісто.

Поставити каструлю з водою на вогонь.

Тісто викласти на посипаний борошном стіл і розрізати на 2 рівні частини. Кожну частину скачати в формі тонкої ковбаски, розрізати на невеликі шматочки. 

Ліниві вареники опустити в підсолений окріп і варити, поки вони не спливуть на поверхню.

Готові вареники викласти на тарілку й полити розтопленим вершковим маслом. Подають ліниві вареники зазвичай зі сметаною, проте можна замінити сиропом та ягодами.

Панкейки

  • молоко – 200 мл 
  • борошно – 200 г 
  • яйце – 1 шт. 
  • цукор – 1 ст. л. 
  • вершкове масло – 50 г 
  • розпушувач для тіста – ½ ч.л.

Яйце збити з цукром до отримання густої однорідної маси. Додати молоко (200 мл), а потім досипати борошно (200 г) і 50 г розтопленого вершкового масла. Добре перемішати і поставити в холодильник на 20 хвилин. Потім додати в тісто розпушувач і перемішати.

Розігрійте на плиті сковорідку з антипригарним покриттям без олії. Смажте панкейки до золотистої скоринки з обох сторін – 1-2 хвилини з кожного боку.

Подавати страву можна з карамельним соусом, ягідним сиропом чи шоколадом.

Яйця кокот із сиром та шинкою

  • яйце – 2 шт.
  • твердий сир – 60 г
  • шинка – 70 г
  • помідор – 40 г
  • сіль, перець

Сир натерти на крупній тертці, помідор нарізати тонкими кружечками, шинку нарізати невеликими скибочками. На дно кокотниці покласти помідори, посолити і поперчити його, зверху викласти скибочки шинки, присипати натертим сиром і розбити зверху яйце. Якщо ви не любите яєчню, то проколіть  жовток виделкою або ножем, тоді він повністю пропечеться. Підготовлені яйця кокот з сиром і шинкою поставте в заздалегідь розігріту до 180 ° С духовку на 8-10 хвилин. Як тільки білок повністю пропечеться, сніданок готовий.

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 вересня 2021
16 вересня 2021
12 вересня 2021
09 вересня 2021
08 вересня 2021
07 вересня 2021
06 вересня 2021
02 вересня 2021
10:34
01 вересня 2021
27 серпня 2021
26 серпня 2021
19:30
23 серпня 2021