Поділитись:

Як Україна подарує "Газпрому" 12 мільярдів доларів

Неділя, 18 вересня 2016, 10:00

А ще, схоже, подарує відомому, але підзабутому вже, пану Фірташу 350 мільйонів кубометрів газу. Більш популярному останнім часом пану Григоришину пару мільярдів гривень на кишенькові витрати. Одним розчерком пера.

Про це у своєму блозі на сторінках "Нового времени" пише директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Суть історії дуже проста. Як стало відомо 15 вересня, ще 7 вересня пан Степан Кубів, віце-прем'єр-міністр та міністр з питань економічного розвитку підписав наказ по своєму міністерству. І цим наказом він перевів ПАТ "Укртрансгаз" із підпорядкування НАК "Нафтогазу України", одночасно відповідним чином змінивши статут Укртрансгазу. Якщо цей наказ не буде відмінено найближчими днями, наслідки будуть... власне, я їх опишу – а кожен вирішить сам, який епітет вживати.

Перш за все. Оскільки НАК "Нафтогаз України" Укртрансгаз більше не підпорядкований, то за оцінками юристів, Стокгольмський арбітражний суд резонно скаже: "Підстав для подальшого продовження справи проти Газпрому у нас немає". Бо саме Нафтогаз представляє інтереси України у процесі проти Газпрому щодо ціни на транзит російського газу нашою територією. Ціна претензій з боку України 12 мільярдів гривень. Майже 25% державного боргу можуть бути автоматично погашені, якщо ці гроші виграти.Але вони будуть повністю втрачені через цей наказ МЕРТу – такі висновки юристів, знайомих з процедурами Стокгольмського арбітражу. Росія аплодує стоячи.

Далі не про Росію. Тепер вже набагато ближче до землі. Черкаський "Азот" – підприємство Фірташа – вже давно намагається відібрати із сховищ 345 мільйонів кубометрів газу, за які давно триває судова тяганина. Досі Нафтогазу вдавалося відстояти державну власність. Схоже, після "зміни влади" ситуація стрімко змінилася: стало відомо, що Укртрансгаз готується "підняти" цей газ (прикрившись черговим "судовим рішенням"). Ціна питання – $70 млн – може не така вже й велика. Але екс-олігарху, який очікує рішення австрійського суду що екстрадиції з Відня до Сполучених Штатів через звинувачення в корупції і багато витрачає на адвокатів, схоже, зовсім не завадять.

Хоча на досягнутому не зупинилися. Темпи робіт просто вражають. Протягом кількох днів з моменту підписання наказу ПАТ "Укртрансгаз" підготував та оголосив у системі ProZorro тендерів на суму 4 мільярди 119 мільйоні гривень на реконструкцію компресорних станцій. Чому тендери оголошені саме зараз? Мабуть, так сталося. Єдиний виробник таких компресорних станцій в Україні – підприємство, що належить пану Григоришину СМНВО ім. Фрунзе. Важко сказати, якою буде фінальна ціна на цих тендерах. Можна пригадати аналогічну історію з електричними трансформаторами, коли Укренерго намагався купити їх вдвічі дорожче реальної ціни, яка пізніше – виключно через публічний тиск активістів – таки була встановлена. Схоже, тут підтримка державницької позиції активістами вкрай необхідна – інакше вартість компресорних станцій може виявитися просто захмарною. Виглядає так, що Константін Іванович знайшов таки спосіб компенсувати собі "моральні втрати" на трансформаторах.

Цікава при цьому є одна обставина. Наказ, підписаний паном Кубівим і виданий "на гора" МЕРТом протирічить рішенню Кабінету Міністрів від 1 липня цього року, коли було затверджено план реструктуризації (unbundling) Нафтогазу на виконання вимог 3-го пакету європейської Енергетичної Хартії. В якому чітко прописано зовсім інший механізм реструктуризації, інша схема його проведення – погоджена із всіма іноземними партнерами та контрагентами. Саме через порушення цього порядку один з великих кредиторів Нафтогазу – Європейський Банк Реконструкції та Розвитку – вже заявив про "сильне занепокоєння" з приводу можливого дефолту НАК "Нафтогаз України" із всіма наслідками, що з того витікають.

Так само представники Світового банку – поки що в приватних розмовах, але тим не менш – кажуть, що вже запланований і в думках потрачений кредит на закупівлі газу Україна, при новому "форматі" роботи газотранспортної системи, може й не отримати. Все це – прямо перед початком опалювального сезону. І якщо Нафтогаз не докачає газ у сховища – а вугілля цього року в Україні взагалі майже не запасли – то взимку маємо всі шанси масово перейти на відновлювальне біопаливо – себто на дрова. Всією країною.

Надрукувати
мітки:
коментарів