Поділитись:

«Плівки Медведчука»: стосунки з Порошенком, Путіним і бойовиками (відео)

Середа, 19 травня 2021, 14:48
«Плівки Медведчука»: стосунки з Порошенком, Путіним і бойовиками (відео)

Редакція Bihus.Info отримала і проаналізувала записи розмов Віктора Медведчука з керівництвом Росії та бойовиками за 2014-2017 роки.

У першій частині журналісти Bihus.Info характеризують його відносини з Володимиром Путіним, Петром Порошенком та представниками самопроголошених республік.

На записах Медведчук говорить з низкою осіб, чиї телефонні номери та голоси ідентифікували як чиновників РФ (посади вказані на час розмов): заступник голови російського уряду Дмитро Козак, помічник президента РФ Володимира Путіна Владислав Сурков, надзвичайний посол Росії в Україні Михайло Зурабов, міністр енергетики РФ Олександр Новак, очільник “Газпрому” Олексій Міллер, президент російської “Транснафти” Микола Токарєв, заступник керівника адміністрації Путіна Антон Вайно, керівник протоколу Путіна Володимир Островенко.

Також на записах присутні розмови Медведчука з ватажками самопроголошених республік, серед них: Олександр Бородай (т.зв.“ДНР”), Олексій Карякін та Владлен Заруба (т.зв. “ЛНР”).

З плівок зрозуміло, що в травні-червні 2014-го помічник Медведчука Дмитро (найімовірніше це Дмитро Дорошенко з ГО “Український вибір” Віктора Медведчука) виконує таке завдання: оцінити готовність ватажків самопроголошених республік вести переговори з Медведчуком та організувати їхні контакти з ним.

При цьому Медведчук стверджує, що має повноваження і від Путіна (в розмові сказано “ВВ”), і від Порошенка.

Про це йдеться у першій частині “плівок Медведчука”, проаналізованих у випуску Bihus.Info.

На плівках зафіксовано, що для прийняття остаточного рішення щодо подальшої участі в негласних переговорах з бойовиками Медведчук на початку червня 2014-го летить в Сочі, де в той час перебуває Путін.

«Плівки Медведчука»: стосунки з Порошенком, Путіним і бойовиками (відео)

Крім того, обговорюється, що самопроголошені лідери т.зв. “ДНР” отримали сигнал з Кремля про необхідність взяти участь в публічних переговорах з Медведчуком. 21 червня 2014 Олександр Бородай, тодішній ватажок т.зв. “ДНР”, підтверджує Медведчуку: з Кремля подзвонили, він готовий зустрічатись.

«Плівки Медведчука»: стосунки з Порошенком, Путіним і бойовиками (відео)

А для бойовиків т.зв. “ЛНР” на сайті Кремля з’явилося повідомлення-сигнал: “Путін вітає контакти Медведчука в Донецьку і Луганську”, яке також обговорюється на плівках.

«Плівки Медведчука»: стосунки з Порошенком, Путіним і бойовиками (відео)

«Плівки Медведчука»: стосунки з Порошенком, Путіним і бойовиками (відео)

Разом з тим редакція відзначає характерну деталь: на зустрічі до свого кума Медведчук змушений проситися через протокольну службу президента РФ, інколи це займає тижні, а регулярний прямий контакт Медведчук має лише з посадовими особами рівня заступник голови російського уряду чи помічник президента РФ.

Натомість з діалогів випливає, що Медведчук вже влітку 2014-го має постійний доступ до президента України Петра Порошенка: говорить і зустрічається з ним вночі, у вихідні, на свята. При цьому Медведчук не просто передає на Банкову інформацію з Москви, а намагається впливати на Порошенка, переконати його приймати ті чи інші рішення, про які просить Москва, зокрема щодо організації життя на окупованих територіях.

11 червня 2014 Медведчук, не маючи жодного офіційного статусу від України, просив помічника Діму передавати самопроголошеним лідерам такі гарантії: 

“Ти взагалі можеш сміливо говорити про те, що це предмет домовленостей. І я готовий ці питання не просто обговорювати, я готовий їх реалізовувати. Попередньо я вже поговорив з головним. Ти зрозумів, так? І якщо там буде прийматися наша програма, що стосується децентралізації, оголошення місцевих дострокових виборів, то на час змін в Конституцію, на час, поки будуть внесені зміни в Конституцію, влада готова розглядати будь-які кандидатури на владу в області, на яку вкажуть протестуючі […] Є “добро” призначити губернатором того, на кого вони вкажуть. Скажімо, скажуть Болотова – буде Болотов. Болотов, Мозговий, ось там всі. Ось цей губернатор, ось цей займає ще таку посаду. Буде так, як домовимося. Можеш казати, що це питання вже проговорене. Попередньо проговорене. І я не вигадую. І я не думаю, що це можна зробити, я знаю що це можна зробити […]  До слова, до цього додай – гарантії безпеки, так. А тих людей, що бояться за своє майбутнє, які приймали участь в бойових діях – вони можуть спокійно полишити… Більше того, це вже тоді предмет домовленості з Росією, щоб Росія їх прийняла. Це теж варіант для обговорення. Тобто, це відкритий варіант. Це питання вже обома сторонами попередньо проговорене. Ти зрозумів? Ну а всім іншим, сепаратизм і все інше – це амністія, це взагалі дрібниці. Відміть собі – амністія, вихід і гарантії”.

Через тиждень після цієї розмови тези, озвучені Медведчуком, спливли у мирному плані Петра Порошенка – журналісти сфотографували “чернетку плану” на брифінгу. Цей план повторює озвучене і, вочевидь, погоджене на Банковій Медведчуком: звільнення від відповідальності тих, хто складе зброю, коридор для виходу російських найманців, дострокові місцеві вибори і погодження губернатора з представниками Донбасу.

Також на записах чутно, як Медведчук просить бойовиків допомогти врятувати від захоплення будинок Ріната Ахметова, хвалиться керівнику протоколу Путіна результатами “Опозиційного блоку” на парламентських виборах в Україні у 2014 році і обговорює з Сурковим погодження тексту законопроекту про вільну економічну зону на Донбасі. Надалі такий законопроект був зареєстрований у Верховній Раді, однак не прийнятий.

«Плівки Медведчука»: стосунки з Порошенком, Путіним і бойовиками (відео)

Значна частина розмов на записах стосується бізнесових планів Медведчука (торгівля вугіллям з окупованих територій і РФ, контроль над нафтопроводом, газове родовище в Криму, нафтовий завод в Росії тощо), непублічного посередництва у переговорах між Україною та РФ з питань газу і електроенергії, а також обміну полоненими. Аналіз цих розмов Bihus.Info оприлюднить у наступних випусках.

Нагадаємо, Віктор Медведчук заявив, що оцінює підозру йому в кримінальному провадженні “як дії, спрямовані в порядку політичних репресій”, а також, що не чув записів своїх розмов, фрагмент яких був оприлюднений на брифінгу генеральною прокуроркою та головою СБУ.

Детальніше – у відео:

Нагадаємо: 11 травня генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала підозру в держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму куму Путіна голові політради партії "Опозиційної платформи – За життя" Віктору Медведчуку та нардепу ОПЗЖ Тарасу Козаку. Також СБУ повідомила про обшуки в офісі ОПЗЖ та двох будинках Медведчука. За даними ЗМІ, силовикам всіляко перешкоджала охорона Медведчука.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 лютого 2023
11 січня 2023
03 січня 2023
03 жовтня 2022
02 жовтня 2022
23 вересня 2022
22 вересня 2022
07:25
29 серпня 2022