Поділитись:

На проспекті Волі під час реконструкції виринуло Києво-Брестське шосе (фотофакт)

Середа, 19 травня 2021, 13:40

На проспекті Волі під час реконструкції у деяких місцях на глибині приблизно 30 см починає виринати Києво-Брестське шосе.

Про це повідомив на своїй сторінці у фейсбуці очільник управління охорони культурної спадщини Луцькради Олександр Котис. 

"З огляду на масив старих світлин і архівної інформації, яку я свого часу активно вивчав саме в контексті дорожного і тротуарного покриття, думаю, що це саме ті давні камені, викладені майстрами в рамках великого будівництва доріг в Російській імперії (на більшій глибині бруківки немає, це шосе слугувало аж до епохи асфальту). Дуже цікаво, що історія так близько", – написав він. 

Як пояснив Олександр Котис, Києво-Брестське шосе проклали в 1860-х роках. У Києві воно починалося від важливої тепер артерії – проспекту Перемоги. У Луцьку проходило через Вульку (проспект Волі), повертало біля монастиря бернардинів (теперішній Лесі Українки), далі – поворот на Ковельську, Красне. Це була брукована дорога стратегічного значення. Ще до сьогодні вздовж неї у різних областях можна зустріти поштові станції в характерному неоготичному стилі. Стояв такий будинок і в Луцьку: в районі "АТБ" на Ковельській.

А ще краєзнавець навів цитату писав про Тадуеша Стецького у 1876 році у його відомій книзі Łuck starożytny i dzisiejszy:

"Дванадцять років тому кам'яна Києво-Брестська дорога (chaussée) пролягла вздовж усього міста, що справило на нього оздоровчий вплив. Бо будучи природно незмірно болотистим, стало тепер доступним для багатьох приїжджих. Зрештою, піднеслася і торгівля завдяки мандрівникам з Києва і Волині до Варшави."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів