Поділитись:

Вперше у світі: тигрові провели успішну операцію на рогівці ока

Понеділок, 17 травня 2021, 04:29
Вперше у світі: тигрові провели успішну операцію на рогівці ока

фото ілюстративне

17-річній суматранській тигрці Ратні з парку диких тварин Шепрет неподалік від Кембриджа провели операцію на рогівці ока, щоб урятувати її від сліпоти. Це перший у світі випадок подібної операції на тиграх.

Про це повідомляє "Громадське" із посиланням на BBC.

Ратна живе в Шепреті разом зі своєю донькою Келабу з початку 2019 року – перед тим тигриці зробили операцію з видалення катаракти. Відтоді вона потребувала постійного догляду за лівим оком, і працівники парку стежили за її здоров’ям.

У лютому Ратні провели операцію, яка мала на меті запобігти вицвітанню ока. Але зір тигриці продовжував погіршуватися. Її оглянув ветеринар Девід Вільямс з ветеринарної клініки при Кембриджському університеті.

Вільямс припустив, що Ратна випадково поранила своє око об пагін бамбука у своєму вольєрі.

"Гадаю, зір після видалення катаракти на оці був слабким і ще більше погіршився після травми", – говорить фахівець і додає, що тварина відчувала сильний біль.

Наступного для після огляду Вільямс разом із ветеринаром Стівом Філіпом провели, як вважається, першу операцію на рогівці тигра. Філіп і Вільямс закріпили кон’юнктиву (слизову оболонку ока) над рогівкою – це, за словами лікарів, дозволить останній поступово відновлюватись.

Такі операції вже давно проводять на домашніх котах, але у випадку 93-кілограмової Ратни використали більше анестезії. Тривала операція з Ратною 30 хвилин – і тепер, кажуть лікарі, вона почувається набагато краще.

Керівниця парку Шепрет Ребека Вільямс зазначає, що в Ратни значно покращилась координація, а ще відпала потреба щодня давати їй краплі для очей. А Вільямс пояснює: хоча проопероване око навряд чи бачитиме добре, але воно вже не дошкулятиме тигриці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 квітня 2024
12 квітня 2024
08 квітня 2024
28 березня 2024
23 березня 2024
20 березня 2024
04 березня 2024
02 березня 2024
13 лютого 2024
30 січня 2024