Поділитись:

Вперше у світі: тигрові провели успішну операцію на рогівці ока

Понеділок, 17 травня 2021, 04:29

фото ілюстративне

17-річній суматранській тигрці Ратні з парку диких тварин Шепрет неподалік від Кембриджа провели операцію на рогівці ока, щоб урятувати її від сліпоти. Це перший у світі випадок подібної операції на тиграх.

Про це повідомляє "Громадське" із посиланням на BBC.

Ратна живе в Шепреті разом зі своєю донькою Келабу з початку 2019 року – перед тим тигриці зробили операцію з видалення катаракти. Відтоді вона потребувала постійного догляду за лівим оком, і працівники парку стежили за її здоров’ям.

У лютому Ратні провели операцію, яка мала на меті запобігти вицвітанню ока. Але зір тигриці продовжував погіршуватися. Її оглянув ветеринар Девід Вільямс з ветеринарної клініки при Кембриджському університеті.

Вільямс припустив, що Ратна випадково поранила своє око об пагін бамбука у своєму вольєрі.

"Гадаю, зір після видалення катаракти на оці був слабким і ще більше погіршився після травми", – говорить фахівець і додає, що тварина відчувала сильний біль.

Наступного для після огляду Вільямс разом із ветеринаром Стівом Філіпом провели, як вважається, першу операцію на рогівці тигра. Філіп і Вільямс закріпили кон’юнктиву (слизову оболонку ока) над рогівкою – це, за словами лікарів, дозволить останній поступово відновлюватись.

Такі операції вже давно проводять на домашніх котах, але у випадку 93-кілограмової Ратни використали більше анестезії. Тривала операція з Ратною 30 хвилин – і тепер, кажуть лікарі, вона почувається набагато краще.

Керівниця парку Шепрет Ребека Вільямс зазначає, що в Ратни значно покращилась координація, а ще відпала потреба щодня давати їй краплі для очей. А Вільямс пояснює: хоча проопероване око навряд чи бачитиме добре, але воно вже не дошкулятиме тигриці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів