Поділитись:

«Етер» залишається: суд не дозволив скасувати новий правопис

Вівторок, 11 травня 2021, 17:01

Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва про скасування нового правопису. 

Про це у фейсбуці повідомила заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць.

"Апеляцію Кабінету Міністрів по цій справі повністю задоволено. Тому, шановні учні, студенти, абітурієнти, можете й надалі вчитися та готуватися до іспитів за правописом 2019 року. Його норми були та залишаються чинними", – зазначила вона. 

Як повідомив Громадському адвокат Дмитро Ільченко, який є представником позивача у цій справі.

Позивачами були громадська організація «Правова держава» та херсонська школярка. Апеляційну скаргу подало Міністерство освіти та науки. Поки що мотивувальної частини рішення немає. Під час засідання представники Кабінету міністрів наполягали на тому, що рішення уряду щодо нового правопису не порушує права позивача.

Як раніше розповідав сам Ільченко, позов направили «для захисту української мови від її спотворення на користь регіональних діалектів». Адвокат заявив, що підставою позову було те, що уряд не має права змінювати правопис. Мовляв, це не є його компетенцією.

Зі слів Ільченка, рішення суду могло стати підставою для суспільної дискусії щодо того, якою є нормативна українська мова і як саме говорять українці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів