Поділитись:

10 гривень за порцію: луцькі підлітки "балуються" жувальним тютюном

Субота, 08 травня 2021, 21:11
10 гривень за порцію: луцькі підлітки

У Луцьку підлітки вживають нікотинові "цукерки", аби розслабитись.

Про це повідомляє психологиня Світлана Сасюк на сторінці у "Фейсбуці".

Якщо від підлітка не чути запах сигарет, то ще не значить, що він не має нікотинової залежності. В чаті в телеграмі, або в неті він може купувати снюс.

Снюс – вид жувального табаку, який закладається під губу. В 1 снюсовій "таблетці" – в межах 20-30 мг нікотину – (приблизно пачка сигарет) і 28 карцерогенів. Снюс викликає залежність.

"А ще в слизовій ротової порожнини дуже близько розміщені судини, і тому речовина швидко попадає у кров і, відповідно, у головний мозок. Але біда навіть не в тому, а в тому, що підлітки "для пантів", або "на слабо" "накидуються" зразу чотирьма таблетками замісь однієї. Бо ж який крутий буде "нікотиновий удар"!", – йдеться у повідомленні.

Як зазначає психологиня, біда ще в тому, що продавці розказують дітям, що снюс – то абсолютно безпечно, а в Україні він таки не заборонений, і законопроект №4891 із внесенням снюсу до речовин, які заборонено продавати, так і не був затверджений. Відповідно, завозиться він безконтрольно, і що саме у його складі – достеменно невідомо. Поширенню серед підлітків сприяє й те, що снюс коштує від 10 грн за порцію.

"Так от, звідки цей пост сьогодні: Два підлітки біля Вантайм розказали мені, що 2 таблетки снюсу за губу, то ніачьом. І що вони його закидують, бо так мама не здогадається, що курять, бо нема запаху. За їх словами – "та пів класу на снюсі" і це, за їх же словами – просто щоб розслабитися. Дітям по 13 років.

Якщо знайдете таку круглу коробку, як на фото, то не цукерки, і не чайні пакетики, не жувачки – то снюс", – розповідає жінка.

В дитини можуть бути розширені зрачки, вона часто п'є воду – бо від снюсу є сухість у слизовій рота.

"Тому звертайте увагу на стан дитини. Якщо вам видалось, що він накурений, а запаху нема – він таки може бути накурений. І так, тримайте звязок і мости довіри з дітьми. Це – головне", – наголошує Світлана Сасюк.

Що слід розказати дітям про снюс?

Є тютюнові вироби як насвай та снюс (види тютюнових виробів, які вживаються шляхом розсмоктування у роті) . Наслідки вживання зазначених речовин дуже серйозні, оскільки їх вживання може призвести до:

  • розвитку онкологічних захворювань губ, язика, гортані, шлунку та кишечника;
  • починає розвиватися нікотинова залежність і залежність від самого тютюнового виробу, який має психотропну дію;
  • виникає пародонтоз та руйнування зубів;
  • затримку у психічному розвитку, погіршення пам'яті, втрату врівноваженості;
  • при ковтанні слини з частинками суміші виникає нудота, блювота, пронос;
  • порушення вегетативної системи, що супроводжується пітливістю і непритомністю.

"Оце правда. А не те, що їм розкажуть продавці", – наголошує Світлана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів