"Ма, а чому ортопед-травматолог сидить на четвертому поверсі?": історія луцької поліклініки

Середа, 14 вересня 2016, 16:09

"Ма, а чого ортопед-травматолог сидить аж на четвертому поверсі?" – таке запитання поставив 13-річний хлопець зі зламаною ногою, прийшовши у Луцьку міську дитячу поліклініку, що на вулиці Чорновола.

Ліфт у медичній установі, на жаль, в той момент не працював. А тому, стрибаючи на здоровій нозі, юнак змушений був карабкатися сходами на четвертий поверх.

Такий випадок трапився з луцькою журналісткою Наталкою Шепель та її сином, як написала вона на своєму фейсбуці 12 вересня.

Більше того, після всіх процедур, коли хлопчині наклали гіпс, в поліклініці знову ж таки не було світла. Тому "старим-добрим" методом матері з сином довелося спускатися донизу.

"Конкурент" вирішив запитати у головного лікаря дитячого медзакладу, а також керівника управління здоров'я Луцької міської ради, чому ж все-таки кабінет ортопеда-травматолога у Луцькій міській дитячій поліклініці знаходиться на четвертому поверсі.

***

"Кабінет на четвертому поверсі, тому що там є хірургічний блок, перев'язочна, операційна і є два ліфти: один вантажний, інший легковий. Коли треба піднімати дітей, завжди є вантажний ліфт. Це передбачено проектом, так як у всіх поліклініках, затверджених і побудованих по Україні", – каже головний лікар Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська.

Зі слів головного лікаря, в поліклініці встановлені пандуси, а вантажні ліфти, в яких може поміститися як інвалідний візок, так і медичне ліжко, працюють узгоджено з роботою ортопеда-травматолога.

"Ліфтер завжди на місці, відповідно до графіку роботи ортопеда-травматолога. Навіть ортопед-травматолог закінчує роботу в 15:20, а ліфт працює до 16 години", – розповідає лікар.

Коментуючи інцидент 12 вересня, коли ліфт не працював, Оксана Лєщинська зауважує, що цього дня трапилася поломка електромережі, унаслідок чого в установі зникло світло.

Це була поломка на лінії. Ми в тому зовсім не винуваті. Дзвоніть у "Волиньобленерго" і там питайте, чого в них поломки. Це не поліклініка і не плутайте, будь ласка

"Світла не в нас не було. Це була поломка на лінії. Ми в тому зовсім не винуваті. Дзвоніть у "Волиньобленерго" і там питайте, чого в них поломки. Це не поліклініка і не плутайте, будь ласка", – резюмує лікар.

Що ж до можливості перенесення кабінету ортопеда-травматолога, "спустити" його з четвертого на перший поверх практично неможливо, на думку головного лікаря поліклініки.

Мовляв, з цим кабінетом пов'язано безліч інших, які не можна роз'єднати. Крім того, на першому поверсі розміщений інфекційний блок, до якого за проектом повинен бути окремий вхід.

"Інфекційний кабінет ми не можемо на четвертий поверх помістити. Він за проектом мусить бути на першому, тому що повинен мати окремий вхід. І ми не зможемо драбину добудувати на четвертий поверх", – стверджує головний лікар дитячої поліклініки.

На запитання "Чи не вважаєте, що такі кабінети все ж таки мали б знаходитися на першому поверсі" лікар каже: "Не вважаю".

"Якщо б поліклініка за площею була у два рази більшою, тоді можна було б розмістити кабінети на двох поверхах. Не можу я нічого поміняти місцями. Це є типовий проект. Не так часто в нас світло вибиває, але це зовсім не наша вина", – резюмує Оксана Лєщинська.

Оскільки начальник управління охорони здоров'я Луцької міськради Микола Якимчук у відпустці, ситуацію прокоментував завідувач інформаційно-аналітичним відділом управління Віктор Глухманюк, який тимчасово виконує обов'язки начальника.

Зі слів представника управління, так склалося історично, що кабінет перебуває на четвертому поверсі.

Якби наша воля була, всі такі кабінети були б на першому поверсі

"Якби наша воля була, всі такі кабінети були б на першому поверсі. Проте так не можна зробити. Для того там є ліфт, який допомагає дістатися на четвертий поверх", – розповідає він.

Як розповідає Віктор Глухманюк, випадок з хлопцем – це дуже погано. Проте винити в цьому, швидше всього, варто комунальні служби.

На думку представника управління охорони здоров'я, "переїзд" кабінету на перший поверх – надто дороге задоволення.

"Переїзд кабінету? Якщо перев'язочна, гіпсовочна, рентген-кабінет організовані на четвертому поверсі, просто перенести ортопеда через те, що деколи ліфт може не працювати, я думаю, що це трохи задорого. Дешевше буде навіть кілька ліфтів поставити", – вважає Віктор Глухманюк.

Представник управління охорони здоров'я стверджує що в таких випадках, як це було 12 вересня, варто звертатися за допомогою до когось з адміністрації закладу.

Як відомо, ортопед-травматолог – це лікар, який лікує захворювання, пов'язані з опорно-руховим апаратом: фіксує переломи, лікує суглоби.