Поділитись:

Кількість випадків аграрного рейдерства виросла на 100 %

Середа, 14 вересня 2016, 13:09
Кількість випадків аграрного рейдерства виросла на 100 %

Порівняно з 2015 роком кількість випадків аграрного рейдерства виросла на 100 %.

Про це заявив голова громадського Комітету по боротьбі з рейдерством в агросекторі, радник міністра внутрішніх справ, народний депутат VII скликання, кандидат історичних наук Михайло Апостол, – інформує Аgropolit.com

З його слів, це сталося тому, що минулого року не було закону про спрощення реєстрації прав на нерухоме майно.

"Але загалом "коріння" аграрного рейдерства варто шукати значно глибше – коли окремі люди зрозуміли, що агробізнес дуже прибуткова справа. Уявіть 10 млн га державної землі, якою розпоряджається фактично незрозуміло хто: це й 470 державних підприємств, наукові заклади, які мають право постійного користування, але ефективно не використовують, це різні міністерства, інфраструктури… Так виросли великі латифундисти та мільярдери", – зазначив він.

З його слів, рейдерство дійсно захлиснуло Україну і не тільки в аграрній сфері. Причин декілька. Перша – недосконале земельне законодавство. Друге – надмірно спрощена реєстрація і перереєстрація корпоративних прав на нерухомість, яка значно спростила роботу шахраям через нечесних нотаріусів.

"Без внесення змін у законодавство, буде дуже важко навести тут лад, а правоохоронні органи, як завжди, є заручниками", – підсумував Михайло Апостол.

Нагадаємо: у середині липня 2016 року рівненське приватне підприємство "Агро-експрес-сервіс" здійснило рейдерське захоплення земель, які орендує підприємство ТОВ "СБЕ Україна Рівне", що входить до групи компаній "Вілія".

Згодом 17 керівників найбільших рівненських агропідприємств звернулися з відкритим листом до голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка.

Надрукувати
мітки:
коментарів