Поділитись:

"Теплі кредити": скільки позичають волиняни

Понеділок, 19 вересня 2016, 10:00

Чим ближче до нас підступає опалювальний сезон, тим частіше жителі області задумуються над тим, як зберегти тепло у власних оселях. Ціни на комунальні послуги ростуть, а мерзнути нікому не хочеться.

Обіцяла допомогти обігріти своїх громадян держава та створила програму з енергоефективності, яка мала на меті допомогти зменшити споживання енергоносіїв, шляхом утеплення свого дому або встановлення енергоефективного обладнання.

Однак наразі банки призупинили видачу "теплих кредитів" для фізичних осіб через те, що держава перестала відшкодовувати компенсацію з липня 2016 року, і банки кредитують лише ОСББ та юридичних осіб. А що ж робити людям, які не є членами ОСББ або юридичними особами чи мають приватні будинки?

Як часто волиняни користувалися держпрограмою з енергоефективності та на які енергоефективні заходи найчастіше брали "теплі" гроші, дізнавався "Конкурент".

***

Тепло по-"ощадбанківському"

У Волинській області кредитування фізичних осіб здійснювали два банки: АТ "Ощадбанк" – програма "Ощадний дім" та ОД ФБ "Укргазбанк" – програма "Тепла оселя".

Відповідно до програми "Ощадний дім" зі строком кредитування до 3 років, процентною ставкою 24, 5 % на придбання котла з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім природного газу та електроенергії) Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України відшкодовувалося від 20 до 70 % суми кредиту (компенсація) на максимум 12 тисяч гривень.

На придбання енергоефективного обладнання або матеріалів відшкодовувалося від 30 до 70 % суми кредиту – максимум 14 тисяч гривень.

Згідно з програмою "Тепла оселя", позичальники (фізичні особи) отримують компенсацію від Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України в розмірі 20 % від суми наданого кредиту, якщо він був використаний на придбання "негазового" котла, і 30 % – якщо на кредитні кошти купується інше енергоефективне обладнання або матеріали.

Відповідно до інформації прес-служби "Ощадбанку", енергоефективна програма "Ощадний дім" за підтримки уряду України набрала популярності на Волині з 2015 року. За період дії програми з 2015 до липня 2016 року видано 2 989 кредитів на суму понад 52 мільйони гривень.

"Популярність цієї програми серед населення набрала дуже великих масштабів. Наразі сума, яку отримали наші клієнти, що скористались кредитною програмою "Ощадний дім", становить понад 15 мільйонів гривень. Відсоток погашення кредитів власними коштами позичальників складає всього 60-65 %, – кажуть у банку.

З моменту старту державної програми з утеплення житла "Ощадний дім" (жовтень 2014 року) Ощадбанк видав понад 1 мільярд 320 мільйонів гривень кредитних коштів.

У 2015 році понад 64 тисячі українських родин та 107 ОСББ модернізували свої помешкання. За неповних два місяці дії програми у 2016 році громадяни України отримали 19 639 "теплих" кредитів на загальну суму 315 мільйонів гривень.

Порівняно з минулим роком темпи енергоефективного кредитування зросли в три рази. Найчастіше волиняни брали "теплі" кредити на заміну вікон, утеплення балконів, власних будинків.

"Теплі оселі" від Укргазбанку

У 2015-2016 роках за кредитами (програма "Тепла оселя"), виданих Волинською АБ "УКРГАЗБАНК", було надано державної компенсації в сумі 5,9 мільйона гривень, що становить 39,69 % від загальної суми виданих кредитів. Відсоток повернення кредитних коштів населенням Волинської області становить 60,31 %.

У 2015 році Волинською АБ "Укргазбанк" було видано 322 кредити (для фізичних осіб) за програмою кредитування "Тепла оселя" на суму 5 937 910 гривень.

У 2016 році банк видав 455 кредитів за програмою кредитування "Тепла оселя" на суму 8,8 мільйона гривень.

Загальна кількість кредитів, виданих Волинською АБ "Укргазбанк" за програмою кредитування "Тепла оселя" у 2015-2016 роках, – 777 на суму 14,7 мільйона гривень.

У банку кажуть: із статистики виданих кредитів можна зробити висновок, що волиняни переважно отримували кредити для придбання вікон з енергоефективними склопакетами (з енергозберігаючим склом) та матеріали для проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів.

А що ж держава?

Державна програма підтримки фізичних осіб для впровадження заходів енергоефективності набула популярності серед населення України.

У липні 2016 року нею скористалися більше ніж 3,5 тисяч українських родин та придбали "негазові" котли на суму 62 мільйони гривень. Це у 4 рази більше, ніж у минулому місяці, інформує Держенергоефективності.

Проте відновити програму не поспішають, а АБ "Укргазбанк" та АТ "Ощаддбанк" тимчасово призупинили видачу "теплих" ще з липня 2016 року, у зв'язку з вичерпаним обсягом бюджетних коштів (Держенергоефективності перестало відшкодовувати відсотки по кредитах фізичних осіб).

За інформацією прес-служби Держагенства, відновлення фінансування напрямку програми "утеплення індивідуальних будинків" планують найближчим часом: після набрання чинності Постанови Кабінету Міністрів України від 27.07.2016 "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. № 243 і від 17 жовтня 2011 р. № 1056".

За період з 1 січня 2016 року до 1 липня 2016 року волинянам, які взяли участь в урядовій програмі з енергоефективності та скористалися "теплими" кредитами, відшкодували з державного бюджету 10,9 млн гривень.

В Управлінні житлово-комунального господарства Волинської обласної державної адміністрації розповідають, що станом на 1 серпня 2016 року АБ "Укргазбанк" та АТ "Ощаддбанк" оформили 1 932 кредити на загальну суму майже 31,8 мільйона гривень.

Більшу частину коштів – 27,7 мільйона гривень (1752 кредити) – залучено фізичними особами на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання, майже 2 мільйони гривень (173 кредити) видано на придбання твердопаливних котлів.

За січень-липень 2016 року на проведення загальнобудинкових заходів з енегоефективності ОСББ отримали 7 кредитів на загальну суму майже 2,1 мільйона гривень.

Державна програма підтримки фізичних осіб для впровадження заходів енергоефективності набула популярності серед населення України.

Заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Сергій Кошарук розповідає, що станом на сьогодні перевага для видачі "теплих кредитів" надається ОСББ.

"Держава заохочує, щоб на підтримку видання "теплих кредитів" були розроблені місцеві програми. Зокрема, облрадою прийнята "Регіональна програма підвищення енергоефективності у Волинській області на 2016 – 2020 роки". З обласного бюджету можна отримати відшкодування у розмірі 25 % частини нарахувань за "теплі кредити", взяті у державних банках. Тобто регіональна програма може компенсувати відсотки за кредитом на умовах співфінансування коштами місцевих бюджетів", – розповідає посадовець.

Звичайно, за наявності на місцях таких програм, кредитними коштами для модернізації своїх будинків зможуть скористатися більше волинян.

У 2016 році на Регіональну програму підвищення енергоефективності області було виділено 150 тисяч гривень, але виникли проблеми з порядком використання цих коштів, адже він непростий, бо відображає рух фінансів держбюджету, обласного та місцевого.

"Зараз з обласного бюджету виділили 450 тисяч гривень, відповідно до статистики "теплих кредитів", потрібно було 3 мільйони. Ми сподіваємося на перевиконня обласного бюджету, яке дозволить перерозподілити кошти та спрямувати їх на енергоефективне кредитування", – ділиться планами на майбутнє Кошарук.

І додає, що вже є розроблений поворотний механізм: створення енергоефективного фонду, який не просто покриває частину "теплого кредиту", яку люди зобов'язані повернути в банк, таким чином позичальники поверетають кошти не в банк, а в фонд завдяки економії енергоносіів.

"Якби місто, наприклад, виділяло частину коштів на такий фонд, за декілька років він зростав би від надходжень частини поворотних коштів. Тоді вдалося б охопити більше будинків певного населеного пункту, які потребують заходів з термомодернізації, адже кошти були б у резерві", – каже Сергій Дмитрович.

За словами заступника голови ОДА, для того, аби волиняни змогли скористатися "теплими кредитами", місцеві програми кредитування мають прийняти у районах та містах Волинської області, адже якщо вони не профінансують свою частину (мініум 25 % нарахувань), ці кошти неможливо буде виділити з обласного бюджету. Органи місцевого самоврядування повинні брати ініціативу у свої руки і дбати про покращення житла своїх мешканців.

***

Отже, слід зробити висновок, що пропозиція кредитуватися у держави, аби забезпечити теплом власну оселю, стає привабливішою та вигіднішою тоді, коли місцеві бюджети підтримуватимуть населення погашенням немалих відсоткових ставок за кредитами (для фізичних осіб: АТ "Ощаддбанк" – 24,5 %, ОД ФБ "Укргазбанк" – 25 %) та дочекатися, коли держава знову розпочне процедуру відшкодування відсотків. За прогнозами експертів, відновлення фінансування планується найближчим часом, адже опалювальний сезон не за горами.

Станом на сьогодні лише ОСББ та особи, які мають статус юридичних, можуть впроваджувати заходи з енергоефективності та модернізувати свої оселі, залучившись державною підтримкою.

Працювати зі своїм житло потрібно, незалежно від того, чи є державна програма, чи ні. Держава просто заохочує, стимулює до цього. Якщо утеплити своє житло, кошти повернуться у будь-якому випадку: завдяки економії на комунальні послуги, за які цьогоріч доведеться заплатити немало.

Надрукувати
мітки:
коментарів