Поділитись:

Як волиняни влаштували гарбузовий бізнес

Середа, 14 вересня 2016, 10:35
Як волиняни влаштували гарбузовий бізнес

Як волиняни влаштували гарбузовий бізнес

У Любомльському районі на Волині зросла тенденція вирощування гарбузів.

У селі Хворостів, зокрема, це поступово стає однією із найприбутковіших справ, – пише Кордон.

Цьогоріч хороший врожай гарбузів на Волині загалом. А у Хворостові як не город, то чи не кожен двір вщент встелений різними сортами цього овоча. Масово вирощувати цю культуру тут почали тоді, коли картопля впала в ціні. Тож безробітні селяни взялися заробляти іншою справою – вирощуванням та продажем гарбузів.

Як волиняни влаштували гарбузовий бізнес

Крім продажу, місцеві господарі використовують їх, як правило, для згодовування худобі, свиням і домашній птиці. До того ж в українців з цієї культури прийнято готувати кашу. Та й завжди знайдуться охочі поласувати смаженим насінням.

Зібравши з поля весь урожай, хворостівці сім'ями приступають до обробки гарбузів аж до зимових свят. Вибране насіння висипають на піч сушити, а пізніше несуть на продаж, ну а відходи – на корм худобі. Продають або на базарі, або здають оптовикам, чи навіть за кордон везуть.

"Оптова ціна за 1 кг минулого року коливалася від 40 до 60 грн, – розповідає один з пересічних господарів. – Деякі жителі за сезон торгівлею зерен заробляли тисячі гривень. Хтось і до 30 тисяч міг взяти. А як воно цьогоріч буде, ще не знаємо. Сподіваємося не прогадати на товарі".

Як волиняни влаштували гарбузовий бізнес

Надрукувати
мітки:
коментарів