Поділитись:

Рік після першого локдауну: як змінився ринок праці. Статистичний огляд

Субота, 01 травня 2021, 10:09
Рік після першого локдауну: як змінився ринок праці. Статистичний огляд

В березні минулого року слово «карантин» стало вживатися українцями щодня – і це вкрай змінило ринок праці. Тільки за чотири місяці 2020-го – з березня по червень – кількість безробітних в країні зросла з 349 тис. до 517 тис. осіб. Перевірки на стійкість в умовах локдауну не витримали тисячі компаній, переважно в сферах туризму, розваг, готельному бізнесі, частково – в рітейлі.  При цьому скорочення робочих місць було нерівномірним: в IT попит на фахівців збільшився втричі з масовим переходом компаній на віддалений режим роботи; зросла кількість пропозицій на транспорті, в логістиці та складському господарстві. Вкрай затребуваними стали фахівці з торгівлі та просування в інтернеті. 

Команда ua.trud.com зібрала статистику за рік – з квітня 2020-го по квітень 2021-го – та з’ясувала, як за рік змінився попит на спеціалістів за середній рівень зарплат в різних галузях. 

Найбільша розбіжність в зарплатах в рамках однієї галузі спостерігалася у торгівлі. Передбачувано знизилась кількість вакансій в оффлайн-рітейлі (різниця в кількості вакансій за період з квітня 2020-го по квітень 2021-го):

  • Продавець (-332%)
  • Менеджер відділу продажів (-290%)
  • Касир в магазин (-255%)
  • Продавець на викладку товару (-221%)
  • Продавець-консультант в магазин (-197%). 

Натомість зріс попит на фахівців у сфері торгівлі онлайн, спеціалістів із закупівель та логістики:

  • Менеджер із закупівлі (+211%)
  • Співробітник інтернет-магазину (+202%)
  • Диспетчер до інтернет-магазину (+167%)
  • Закупник зі своїм авто (+123%)

Рік після першого локдауну: як змінився ринок праці. Статистичний огляд

Попит на фахівців зріс у сфері продажів товарів широкого вжитку, продуктів харчування, гігієни, косметики, товарів медичного призначення, товарів для дому та інтер’єру, меблів, будівельних матеріалів та автозапчастин. Навпаки, кількість вакансій зменшилась для продавців побутової та комп’ютерної техніки, особливо у нижньому ціновому сегменті, автівок, послуг у сфері розваг. 

Серед фахівців, які перейшли на віддалений режим роботи – залишившись у штаті компаній чи отримавши статус фрілансера – у найбільш вигідному становищі опинилися спеціалісти зі сфери консалтингу, в різних галузях. Бізнес, здійснивши оптимізацію штату, затребував фахівців-позаштатників. Почасти тенденція відноситься до лінійних працівників - секретар, асистент, помічник,  адміністратор (онлайн). З іншого боку, посилилися позиції консультантів-фрілансерів у таких професіях, як бізнес-консультант, бізнес-аналітик, HR-менеджер, рекрутер, антикризовий менеджер. 

В перші місяці карантину різко зріс попит на працівників, що здійснюють доставку. Так, у листопаді 2020-го вакансій для кур’єрів, доставників, водіїв доставки, менеджерів з доставки було в 2,5 рази більше, ніж у березні. Але на початку 2021-го тренд дещо пішов на спад. Так, кур’єрів у квітні 2021-го ринок праці потребує на 231% менше, ніж у листопаді минулого року. 

Такий самий тренд помітний стосовно водіїв. Максимальний попит на них був пройдений наприкінці минулого року, хоча і сьогодні водій – одна з затребуваних професій. Так, у травні поточного року на сайті було розміщено більше 17 тис. вакансій для водіїв: зі власним транспортом та без нього, для розвезення інтернет-замовлень та вантажів, з постійною зайнятістю та частковою. 

Стабільним попитом у весь час карантину користуються представники сфери IT: в першу чергу, розробники, також project-менеджери, тестувальники, фахівці з цифрової безпеки. В 4,2 рази зросла кількість пропозицій від роботодавців для консультантів служб підтримки в IT-проектах. 

Середній рівень зарплат з березня минулого року по березень поточного суттєво знизився: з 13643 грн. до 8771 грн., тобто на 36%. При цьому значне падіння зарплат – з 15640 грн. до 9590 грн. зафіксоване на початку поточного року, а саме, у січні. 

Найбільших втрат зазнали сфери туризму, дозвілля та розваг; втратив у зарплатах домашній персонал, освітяни. Цей же тренд стосується представників back office, тобто підтримуючих напрямків у бізнесі: HR-спеціалісти, бухгалтери, діловоди, секретарі, оператори. Зокрема, рівень оплати праці бухгалтерів у липні 2020-го складав 12526 грн., а у квітні 2021-го – 9253 грн. HR-менеджери у червні 2020-го заробляли 14973 грн. на місяці, а в березні 2021-го – 8826 грн. 

Втрат зазнали навіть представники IT-галузі та фахівці, чия сфера компетенцій пов’язана з Інтернетом. Так, у категорії «IT, комп‘ютери, Інтернет» рівень зарплат знизився з 13370 грн. у квітні минулого року до 8369 грн. у березні поточного. 

У столиці середній рівень зарплат дещо вищій, ніж по країні в цілому (11731 грн.), але й у Києві має місце зниження зарплат у порівнянні з травнем минулого року, а саме, на 35%. 

Надрукувати
мітки:
коментарів