Поділитись:

Найпоширеніші способи шахрайства з платіжними картками*

Четвер, 29 квітня 2021, 21:24

Шахрайство з банківськими картками є найпоширенішим способом заволодіти чужими грошима у сучасному світі. Financer.com розказує про 10 найпоширеніших способів шахрайства з платіжними картками:

1. Заміна SIM-карти для доступу до онлайн-банкінгу

В Україні лише 10% телефонних номерів закріплені за паспортними даними користувачів, чим користуються шахраї. Щоб замінити sim-карту, достатньо повідомити про її втрату і назвати два номери контактів. Крім того можна звернутись про перенесення номера до іншого оператора зв'язку, видавши себе за власника. Замінивши SIM-ку, шахраї отримували доступ до онлайн-банкінгу жертви.

2. Підставні виграші цінних призів

Цей спосіб шахрайства з картками вперше з'явився у 2019 році. В соціальних мережах та групах, створених у популярних інтернет-месенджерах, почали з'являтись повідомлення про опитування з розіграшем грошових призів від імені великого банку або відомої компанії.

3. Телефонні дзвінки з метою отримання кодів

Шахрай дзвонить жертві і представляється співробітником банку і повідомляє про затриману (підозрілу) транзакцію, яку заблокував банк. Він просить назвати персональні дані і цифри з карти для “перевірки”. Потім він “надсилає” SMS з разовим кодом, який просить повідомити.

4. Допомога НБУ під час карантину

Новий вид шахрайства, який з'явився зовсім недавно. Зловмисник дзвонить потенційній жертві, називає себе працівником НБУ і повідомляє про грошову допомогу від держави. Щоб завоювати довіру, людину про щось запитують, і поступово виманють особисту інформацію. Потім називають суму «допомоги» і просять сплатити податок з доходу 18% – від 100 до 500 грн.

5. Фішинг – підробка веб-сторінок та електронних листів

Для крадіжки інформації шахраї створюють підставні веб-сайти, а потім відправляють електронні листи на email від імені відомих веб-ресурсів, які користуються довірою. Будьте обережні, відкриваючи листи з посиланнями або такі, що просять заповнити форму, і вказати персональні дані.

6. Копіювання даних картки

Такий спосіб шахрайства з картками поширений у деяких країнах, куди приїжджає багато туристів. Продавці або офіціанти в ресторанах беруть у клієнтів платіжні картки для оплати і непомітно фотографують їх номери та CVV коди.

7. Незахищені мережі Wi-Fi

Серед людей, які теж під'єднались до незахищеного паролем Wi-Fi, може знаходитись зловмисник, який полює за конфіденційною інформацією. Такі мережі можна використовувати лише для перегляду звичайних сторінок вебсайтів, або для обміну неконфіденційною інформацією.

8. Скімінг

Скімери використовують спеціальне обладнання для крадіжки даних карти. Спеціальні накладки на картридж для картки та на клавіатуру для введення пін-коду можуть виглядати гармонійно (як і має бути), навіть якщо їх добре видно.

9. Несанкціоновані платежі

Даний вид фінансових втрат з платіжними картками не завжди відноситься до шахрайства. Деякі цілком легальні та авторитетні веб ресурси, на яких користувачі добровільно прив'язують карту для оплати послуг, можуть бути налаштовані для автоматичного списання коштів раз на місяць.

10. Крадіжка даних на незахищених сайтах

Інтернет-шахраї, які володіють знаннями про технології передачі даних, можуть викрасти незашифровану інформацію, підключившись до комп'ютерної мережі. Щоб інформація не потрапила в руки шахраїв, її необхідно шифрувати. Якщо адреса сайту починається тільки з 4 букв HTTP, це означає, що веб майданчик використовує застарілу технологію передачі даних.

Джерело https://financer.com/ua/blog/vydy-shahraystva/

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
20 березня 2024
14 березня 2024
12:26
22 лютого 2024
14 лютого 2024
07 лютого 2024
29 січня 2024
13 грудня 2023
01 грудня 2023