Поділитись:

В Україні посилили соцзахист для дітей-сиріт з інвалідністю

Четвер, 29 квітня 2021, 02:58

Кабмін посилить соціальний захист для дітей-сиріт та  дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають інвалідність.

 Про це пише "Укрінформ".

Так, згідно з пояснювальною запискою,  пропонують внести зміни до Положення про дитячий будинок сімейного типу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 26 квітня 2002 року № 564 (зі змінами), Положення про прийомну сім’ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 26 квітня 2002 № 565 (зі змінами).

Також пропонується внести зміни до постанови Кабміну про  оплати послуг зі здійснення патронату над дитиною та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, підтримки малих групових будинків” (зі змінами) і затвердженого нею Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом “гроші ходять за дитиною”.

Зазначається, що внесення змін дасть змогу особам із числа дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, яким встановлено інвалідність, проживати та виховуватися у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу до досягнення ними 23-річного віку незалежно від того, чи навчаються вони у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти.

Реалізація акта не потребуватиме додаткових видатків з державного та місцевих бюджетів. Кошти на підтримку осіб з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, яким встановлено інвалідність, передбачено бюджетною програмою “Виплата деяких видів допомог, компенсацій, грошового забезпечення та оплата послуг окремим категоріям населення”.

Як повідомлялося, Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав осіб із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, яким встановлено інвалідність” набув чинності 30 грудня 2020 року.

Згідно із законом, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, яким встановлено інвалідність, за їхнім вибором можуть продовжити проживати у прийомній сім’ї, дитячому будинку сімейного типу до досягнення ними 23-річного віку незалежно від того, чи навчаються вони у закладі загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів