Поділитись:

Для гурманів: 5 оригінальних соусів до дорадо*

Вівторок, 27 квітня 2021, 17:04
Для гурманів: 5 оригінальних соусів до дорадо*

Риба завжди входила в основне меню прибережних країн. У Середземномор'ї – це дорадо, і її прийнято подавати запеченою цілком або в складі пирогів. Популярний також спосіб запікання в солі, на пару, в картопляної скоринці. Дуже смачним виходить м'ясо риби, приготоване на грилі, з овочами і коренеплодами.

Практично в кожному рецепті є приємне доповнення – соус, що допомагає зробити дорадо по-особливому пікантною. Пропонуємо невелику добірку оригінальних соусів, які можна подавати як до дорадо зі спаржею, так і до інших рибних страв.

Анчоусний

Ніжне біле м'ясо риби, вишуканий аромат лимона і анчоусного соусу – симбіоз, який інтригує смакові рецептори. Приготувати соус можна за 10-15 хвилин:

  • На розігріте в сковороді вершкове масло викладаєте консервовані анчоуси, подрібнений часник і залишаєте на 1-2 хвилини.
  • Поступово вливаєте жирні вершки. Доводите до кипіння і відразу знімаєте з вогню.
  • Додаєте спеції за смаком і подаєте на стіл.

Крім риби, такий соус можна подавати до запеченого м'яса (рідкісний виняток із правил) і овочевих страв.

Томатний

М'який томатний соус готують з соку стиглих помідорів, з додаванням базиліка, орегано та інших прованських трав. Для гармонійного смаку кухарi додають цибулю, обсмажену на вершковому маслі. Однорідну консистенцію отримують завдяки подрiбненню всіх компонентів в блендері.

Нітцуке

Ще один соус, який подають в елітних ресторанах світу. Незважаючи на достатню кількість інгредієнтів, рецепт нескладний:

  • У сотейнику змішати воду (1 склянка), цукор (½ чайної ложки), саке (30 мл) і мирин (20 мл) і довести до кипіння.
  • У суміш додати гриби шиітаке (15 г), рибу і тофу (60 г). Варити близько 20 хвилин на повільному вогні, постійно поливаючи дорадо соусом.
  • Викласти на тарілку і прикрасити шматочками лимона, імбиром і петрушкою.

Витрата складових вказано на 1 порцію.

Часниково-лимонний

Соус з кислинкою готується зі змішування лимона, часнику, рослинного або оливкового масла. Спеції додаються за смаком, як і улюблена зелень.

Щоб суміш вийшла більш ароматною, всі інгредієнти перетирають в ступці. У деяких рецептах, крім лимонного соку, додають ще й цедру. Подають до столу після півгодинного настоювання в холодильнику.

Зелений

Основні інгредієнти – петрушка, кріп, м'ята, базилік, кінза, пророслі паростки, які і надають соусу пікантний пряний смак. Інші прянощі, спеції, а також мед, перець чилі і гірчицю додають за бажанням. Всі інгредієнти подрібнюють в блендері з оливковою олією, часником і лимонним соком.

Смачний соус – обов'язкове доповнення до рибного блюда. Ви можете приготувати його за запропонованими рецептами або поекспериментувати і внести свої компоненти.

Читайте більше цікавих рецептів і кулінарних порад в блозі METRO – https://www.metro.ua/inspiration/blog

Надрукувати
мітки:
коментарів