Для гурманів: 5 оригінальних соусів до дорадо*
Риба завжди входила в основне меню прибережних країн. У Середземномор'ї – це дорадо, і її прийнято подавати запеченою цілком або в складі пирогів. Популярний також спосіб запікання в солі, на пару, в картопляної скоринці. Дуже смачним виходить м'ясо риби, приготоване на грилі, з овочами і коренеплодами.
Практично в кожному рецепті є приємне доповнення – соус, що допомагає зробити дорадо по-особливому пікантною. Пропонуємо невелику добірку оригінальних соусів, які можна подавати як до дорадо зі спаржею, так і до інших рибних страв.
Анчоусний
Ніжне біле м'ясо риби, вишуканий аромат лимона і анчоусного соусу – симбіоз, який інтригує смакові рецептори. Приготувати соус можна за 10-15 хвилин:
- На розігріте в сковороді вершкове масло викладаєте консервовані анчоуси, подрібнений часник і залишаєте на 1-2 хвилини.
- Поступово вливаєте жирні вершки. Доводите до кипіння і відразу знімаєте з вогню.
- Додаєте спеції за смаком і подаєте на стіл.
Крім риби, такий соус можна подавати до запеченого м'яса (рідкісний виняток із правил) і овочевих страв.
Томатний
М'який томатний соус готують з соку стиглих помідорів, з додаванням базиліка, орегано та інших прованських трав. Для гармонійного смаку кухарi додають цибулю, обсмажену на вершковому маслі. Однорідну консистенцію отримують завдяки подрiбненню всіх компонентів в блендері.
Нітцуке
Ще один соус, який подають в елітних ресторанах світу. Незважаючи на достатню кількість інгредієнтів, рецепт нескладний:
- У сотейнику змішати воду (1 склянка), цукор (½ чайної ложки), саке (30 мл) і мирин (20 мл) і довести до кипіння.
- У суміш додати гриби шиітаке (15 г), рибу і тофу (60 г). Варити близько 20 хвилин на повільному вогні, постійно поливаючи дорадо соусом.
- Викласти на тарілку і прикрасити шматочками лимона, імбиром і петрушкою.
Витрата складових вказано на 1 порцію.
Часниково-лимонний
Соус з кислинкою готується зі змішування лимона, часнику, рослинного або оливкового масла. Спеції додаються за смаком, як і улюблена зелень.
Щоб суміш вийшла більш ароматною, всі інгредієнти перетирають в ступці. У деяких рецептах, крім лимонного соку, додають ще й цедру. Подають до столу після півгодинного настоювання в холодильнику.
Зелений
Основні інгредієнти – петрушка, кріп, м'ята, базилік, кінза, пророслі паростки, які і надають соусу пікантний пряний смак. Інші прянощі, спеції, а також мед, перець чилі і гірчицю додають за бажанням. Всі інгредієнти подрібнюють в блендері з оливковою олією, часником і лимонним соком.
Смачний соус – обов'язкове доповнення до рибного блюда. Ви можете приготувати його за запропонованими рецептами або поекспериментувати і внести свої компоненти.
Читайте більше цікавих рецептів і кулінарних порад в блозі METRO – https://www.metro.ua/inspiration/blog