Поділитись:

Волинський репер презентував кліп, присвячений ліквідаторам (відео)

Понеділок, 26 квітня 2021, 16:42

З нагоди відзначення 35-ї річниці Чорнобильської катастрофи і з метою вшанування ліквідаторів її наслідків волинський музикант Віктор Творовський презентував кліп на пісню «Тим, хто врятував світ (Чорнобиль 35)».

Виконавець зазначив, що тема Чорнобильської катастрофи завжди була дуже важливою для його родини. повідомляє Insider media.

«Про це говорили батьки, дядько, я часто переглядав хроніку і достеменно вивчив цю тему. Три роки тому, коли я написав текст цієї пісні, мені було що сказати, і я це зробив. Тоді композиція не була оприлюднена в силу певних обставин.

Нині повернувся до цієї теми, бо вона буде актуальною ще дуже довго. Батьки, які тоді ще не були знайомі, певною мірою та опосередковано залучалися до ліквідації наслідків. Тато на той час проходив строкову службу в ракетних військах, у них відразу оголосили підвищену бойову готовність.

Як першокласний водій-механік, батько доставляв пісок на перевальний пункт, бо служив в Естонії. Мама, яка тоді навчалась в училищі, була в бригаді кухарів. Вони забезпечували харчування для ліквідаторів.

Планую обов’язково відвідати Прип’ять. Як на мене, в країнах пострадянського простору значущість теми Чорнобильської аварії дуже занижена.

Ми говоримо про перших космонавтів, видатних воєначальників, політичних діячів, а ліквідаторів Чорнобильської аварії, яким в прямому сенсі, завдячуємо нинішнім життям, згадуємо тільки раз на рік. Це була повноцінна і страшна війна з ворогом, якого не видно. І часу на розроблення стратегій залишалося вкрай мало. Всі ці люди зробили неймовірне», – зазначив автор пісні.

Як відомо, 26 квітня 1986 року, о 1 год. 23 хв, на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу.

Внаслідок вибуху виникла пожежа, яка перекинулася на дах третього енергоблока. Майже одразу на місце аварії приїхали пожежники. Вогонь гасили до 5 години ранку. Проте у середині самого четвертого блоку його вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла.

Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Від самого початку Москва та керівництво УРСР приховували факт аварії та наслідки екологічної катастрофи. Першою про підвищення рівня радіації повідомила Швеція. Лише 28 квітня в СРСР з’явилося перше офіційне повідомлення.

У перші дні після аварії евакуювали населення 10-кілометрової зони, надалі зону евакуації розширили до 30 кілометрів. Загалом в Україні радіоактивно забрудненими стали 2293 населених пункти, у яких на кінець вісімдесятих років минулого сторіччя мешкали понад 2,6 млн осіб. В результаті цієї катастрофи з сільськогосподарського користування були виведені понад 5 млн га земель.

Задля запобігання розповсюдженню радіації наприкінці 1986 року зруйнований реактор накрили спеціальним «саркофагом». За оцінками спеціалістів, під ним залишилося близько 95% палива, яке було в реакторі на момент аварії, а також значна кількість радіоактивних речовин, які складаються із залишків зруйнованого реактора. З міркувань безпеки 15 грудня 2000 року роботу Чорнобильської АЕС було припинено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів