Поділитись:

Мільярдні збитки: у США до 10 років в’язниці засудили українського хакера

Неділя, 18 квітня 2021, 01:37
Мільярдні збитки: у США до 10 років в’язниці засудили українського хакера

Суд у Вашингтоні засудив українця Федора Гладира до 10 років позбавлення волі за низку кібератак на американські компанії. Фінансові втрати визначають сумою понад 3 мільярди доларів.

Про це повідомляється на сайті Мін'юсту США, - пише "Суспільне".

За даними американського відомства, Гладир працював системним адміністратором в хакерському угрупованні FIN7, до складу якого входили понад 70 осіб. Його затримали ще у 2018 році у Дрездені на вимогу правоохоронних органів США та екстрадували до Сіетла. У вересні 2019 року він зізнався у здійсненні кібератак та шахрайстві в обмін на зняття решти обвинувачень. Йому загрожував термін ув’язнення до 25 років. Разом з Гладирем покарання отримали ще два українці — Дмитро Федоров та Андрій Копаков.

Так, згідно з даними розслідування, члени FIN7 шляхом зламу систем американських компаній отримували доступ до особистих даних клієнтів.

"Деякі з них були хакерами, інші розробляли шкідливе програмне забезпечення, встановлене на комп’ютерах, а треті створювали шкідливі електронні листи, які змушували жертв заражати системи їхніх компаній", — заявила виконувачка обов'язків прокурора США Тесса М. Горман.

Зазначається, що починаючи з 2015 року, зловмисники зламали тисячі комп’ютерних систем і викрали мільйони номерів кредитних та дебетових карток клієнтів, а також приватну та непублічну інформацію, яку вони використовували або продавали для отримання прибутку. Лише у США хакери атакували комп'ютерні мережі сотні компаній у 50 штатах та окрузі Колумбія, викравши 20 мільйонів записів карток клієнтів з понад 6500 терміналів торгових точок у більш ніж 3600 окремих місцях бізнесу. Загальний розмір шкоди, заподіяної банкам, торговцям, компаніям та споживачам, оцінюється у понад 3 мільярди доларів. Окрім США, кібератаки були зафіксовані, зокрема, у Великій Британії, Франції та Австралії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів