Поділитись:

"Лучеськ півмарафон 2016": спека, втома та щасливий фініш (фоторепортаж)

Неділя, 11 вересня 2016, 19:25

Луцький напівмарафон пройшов під палючим сонцем. Саме тому забіг, у якому 11 вересня взяло участь кілька сотень людей, видався складним. Але багатим на емоції.

І перші можна було почути і відчути навіть не на місці події (а стартували і фінішували бігуни напроти головного корпусу Східноєвропейського університету на пр-ті Волі), а ...у маршрутках чи тролейбусах, – інформує Волинь24.

Оскільки найдовша дистанція напівмарафону була чималою, центральну частину міста мусили перекрити. І якщо мешканці пр-ту Волі звикли до таких незручностей, то на перехресті вул. Клима Савура та Задворецької патрульних просто штурмували незадоволені лучани.



Хоча... Традиція проведення напівмарафонів дуже популярна у європейських містах.

Фактично це дисципліна легкої атлетики: забіг на дистанцію, удвічі меншу за марафонську. Позаяк марафонська - то 42 км 195 м, то напівмарафонська - 21 км 97,5 м.

Участь у забігах на дистанції 21095 м, 10000 м, 5000 м міг узяти кожен бажаючий. Для цього треба було зареєструватися в організаторів (а це, до речі, луцький спортивний клуб "Лучеськ"). Співорганізаторами дійства були Луцька міська рада та Федерація легкої атлетики Волині.

Можливість побігати по Луцьку - платна. Учасники сплачували внески: від 150 до 300 грн. Хоча була й безкоштовна 5-кілометрова дистанція.

ЗАСТУПНИК МЕРА, РЕСТОРАТОРИ, ЖУРНАЛІСТИ...

З 8-ї ранку в стінах університету тривала реєстрація бігунів, де кожному до спортивного взуття кріпили спеціальний чіп. Хтось розминався на газонах під ялинами. Хтось фотографувався на згадку... Хтось просто милувався десятками гарних дівчат у шортах та майках...

Та от знайти впізнавані обличчя серед учасників забігу виявилося не так і просто. Ті, хто штурмують сесійні зали, трибуни, полюбляють мікрофони і акції або зручні чиновницькі крісла, до участі у напівмарафоні не зголосилися. Будемо вважати, що всіх настрашив недавній випадок, коли у Житомирі під час напівмарафону за кілька метрів до фінішу зомлів тамтешній ...мер.

Але серед бігунів можна було помітити і заступника Луцького міського голови Юрія Моклицю, і екс-депутата міськради, нині члена міськвиконкому Романа Бондарука, і керівника обласного Центру туризму, спорту та екскурсій Леоніда Толстіхіна, і журналістку Наталію Воскресенську, ведучу Галину Падалко, луцьких рестораторів Романа Хорзова та Андрія Котищука.

"Погоду я замовив, а решта - за вами" - пожартував під час відкриття дійства Луцький міський голова Микола Романюк. Хвилина, доки звучить Державний гімн - і спортсмени ринули в бій за визнання.

Небагато лучан лишилося спостерігати за тим, як фініщують бігуни. Тому ведучомуАндрієві Зубенку доводилося повсякчас підігрівати глядацькі емоції і нагадувати, що спортсменів треба зустрічати гучно.

На фініші бігунам вручали медалі фінішера, пакет із водою, блуком та бананом. Поруч працював душ, тому можно було змити із себе пилюку луцьких доріг.

Родзинкою напівмарафону була участь спортсменів на лижо-роллерах. У рамках напівмарафону Цивільний корпус "Азов" проводив Літній лижний півмарафон на кубок імені Андрія Снітка (юний герой-доброволець з Маневиччини, який загинув в АТО), до участі в якому зголосили представники Рівненщини, Харківщини, Київщини, Закарпаття та Волині.

До речі, ті учасники, для яких цей напівмарафон - не перший за рахунком, відзначали хорошу луцьку трасу. Новенькі асфальтовані дороги міста, як бачимо, годяться навіть для спортивних забігів.

НАЙСТАРШОМУ - 74, А ПЕРЕМОЖНИЦЯ - З РІЧНИМ МАЛЯМ

Напівмарафон - цікавий в першу чергу тим, що гуртує не лише спорстменів, а в першу чергу людей, які небайдужі до спорту, хоч у житті можуть мати різні вподобання і професії.

Настаршому учаснику, наприклад, - 74! Це - Олександр Майданський із Ковеля. Перший свій марафонський лдосвід він здобув лише у 2010-му, коли подібний забіг організовували в Ковелі. Відтоді бігає постійно. А за фахом викладач автосправи. Свого часу викладав навіть у Гвінеї (Африка).

Леонід Толстіхін, директор Волинського обласного центру туризму, спорту і екскурсій на фініші жартував: "Недавно сина оженив. Маю сватів лікарів. Послухав - і вирішив, що грошей раптом що на лікування у мене не хватить точно. Дай, думаю, буду до старих методів повертатися...".

А киянин Микола Плюйко, досвідчений марафонець, приїхав до Луцька попри те, що 11 вересня у нього - День народження. Каже, понад півтисячі гостей не мав ще ніколи. І хоч на фініш прийшов не першим, але виглядати, як він у 70, думаю, мріє багато хто.

Маму на фініші чекала маленька донечка: у Оксани Оксентюк - одній дитині 1,1 року, другій трохи більше двох... Спорстсменка, чемпіонка України з бігу на 3 км із перешкодами, сьогодні - луцька невістка, а сама - з Миколаєва. Саме вона, оголосять згодом, виборола першість серед жінок на найскладнішій дистанції.

Апогеєм змагань стало оглошення результатів: На дистанції 21 км першими сталиЮрій Русюк із Горохівщини та Оксана Оксентюк з Луцька. Дистанцію 10 км найшвидше здолали Марина Соболевська та Ігор Пилипів. 5-кілометрову відстань пройшли першими Анастасія Лебідь та Леонід Шелест. Всі отримали грамоти й цінні призи, а переможці забігу на 21 км ще й грошові винагороди: 4 тис грн за перше місце, по 2 - за друге й третє.

Фінального акорду найбільше чекали діти. Дитячий напівмарафонський забіг став одним із найбільш щирих моментів цього спортивного свята.

Надрукувати
мітки:
коментарів