Поділитись:

Регулятор анулював ліцензію "Донецькоблгазу" через порушення умов

Четвер, 15 квітня 2021, 03:50
Регулятор анулював ліцензію

фото ілюстративне

14 квітня на засіданні Комісії НКРЕКП позбавила ліцензії з розподілу газу ПАТ "Донецькоблгазу".

Таке рішення прийняли через порушення законодавства та зловживання під час постачання природного газу, – повідомляє прес-служба Регулятора.

"Дії «Донецькоблгазу» – це не просто повторне порушення ліцензійних умов, це диверсія проти споживачів, проти країни. Адже минулого місяця це підприємство відключало від газопостачання теплокомуненерго попри чітку позицію Регулятора, оператора газотранспортної системи, НАК «Нафтогаз України» щодо неприпустимості таких відключень. Державі не потрібен ліцензіат, що накопичує борги перед оператором ГТС та відключає теплокомуненерго", – наголосив Голова НКРЕКП В.Тарасюк.

За зверненням ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» Регулятор провів перевірку на предмет дотримання ПАТ «Донецькоблгазу» вимог законодавства щодо здійснення господарської діяльності з розподілу природного газу.

За результатами було встановлено, що Ліцензіат протягом 2020 року двічі не виконав умови відповідного договору з транспортування природного газу, укладеного з ТОВ «Оператор газотранспортної системи України», у частині оплати вартості щодобових небалансів за газові місяці жовтня, листопада та грудня 2020 року. Це призвело до того, що заборгованість ПАТ «Донецькоблгазу» станом на 16.03.2021 склала 353,9 млн грн (з ПДВ) або 87,12 % від загальної їх вартості.

Зважаючи на це, Комісія прийняла рішення щодо анулювання ліцензії на право провадження господарської діяльності з розподілу природного, нафтового газу і газу (метану) вугільних родовищ, видану ПАТ «Донецькоблгазу».

"Після консультацій з причетними органами державної влади ми вирішили, що ліцензія ПАТ «Донецькоблгазу» анульовується з 1 серпня 2021 року. Переважна кількість мереж підприємства – це державна власність. Тому ми звертаємось до Міненерго, Фонду державного майна, НАК «Нафтогаз України» як власника 38% акцій «Донецькоблгазу» з тим, щоб вони визначились, якому підприємству будуть передані ці мережі. До 1 серпня 2021 року НКРЕКП має видати ліцензію новому підприємству, яке почне діяльність з чистого листа", – зазначив Голова Комісії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів