Поділитись:

Самосприйняття, самокритика й самоіронія

Четвер, 01 квітня 2021, 07:40

Усі ці три «самості», згадані у заголовку, є гілочками того самого головного стовбура «дерева самостей» (не враховуючи самокатів), яке спирається самими своїми коренями у понятті «самооцінка». Це я вам відповідально заявляю як дипломований пепсіколог.

Що ж таке самооцінка? Це уявлення людини про важливість своєї особистості та діяльності серед інших людей, своїх здібностей, почуттів, вчинків, зовнішності, зрештою. 

Самооцінка складається з двох основних компонентів: внутрішнього порівняння свого ідеального «Я» з реальним та з того, якими нас бачать інші. Що ж, почнемо.

1. Адекватний, максимально критичний підхід до своєї особистості

До цього питання потрібно віднестися максимально серйозно. Відкинути зайві думки, комплекси, стереотипи і все, що вам заважає. Є ще один маленький професійний секрет.

Маленький професійний секрет:
Оцінювати себе потрібно базовою мовою, тобто, тією, якою ви особисто розмовляєте «всередині» голови: це може бути суржик, хінді, угорська чи латина – кому як зручніше. Особисто в мене це російська віршована.

Солнце вышло из-за туч,

Нет на солнце пятен.

До чего же я хорош,

До чего приятен!

Ну, тут вже в кого як вийде, не вважайте, що це зразок! Як то кажемо ми, пепсікологі, правильної відповіді тут не буває!

2. Оточення. Якими вас бачать?

Тут потрібно докласти певних зусиль: поспілкуватися з тими, хто має задоволення (чи навпаки) часто вас бачити. І чути. Картина, яку ви, зрештою, отримаєте, може вас здивувати. Часто буває так, що це здивування – неприємне. Але це – частина об'єктивної реальності, прийміть це достойно.

Можна, от як я, зібрати базу даних й довірити оцінку комп'ютерній нейронній мережі – вони зараз досить розвинені. Що з цього вийде? Дивіться:

Самосприйняття, самокритика й самоіронія

Іводзіма, схід сонця. Японія, XVII ст. Холст. Масло. Пейнт. 

Ну, нейронні мережі поки ще навчаються, що поробиш.

3. Практичні висновки

Насолоджуйтесь життям, сприймайте себе такими, які ви є, і давайте жити іншим.

І нікого не вчіть «правильно» жити, якщо вони не попросять! Якщо попросять – теж добре подумайте, розверніться і йдіть своєю дорогою! 

*****

P.S.: Все сказане вище краще не сприймати серйозно. Хоча, чого це я буду вас вчити? devil З першим квітня, друзі! 

*****

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів