Поділитись:

Із жовтня в Луцьку діятимуть нові тарифи на воду

П'ятниця, 30 вересня 2016, 15:33
Із жовтня в Луцьку діятимуть нові тарифи на воду

З 1 жовтня у Луцьку вступають у дію нові тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

Про це повідомляє прес-служба КП "Луцькводоканал".

Вступають в силу постанови, ухвалені ще 11 серпня 2016 р. на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (Постанова №1413 " Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 16 червня 2016 року № 1141" таПостанова № 1414 " Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 26 листопада 2015 року № 2868"), якими встановлюються тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення та на послугу з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) для КП "Луцькводоканал" та інших водопровідно-каналізаційних підприємств України.

Отож, згідно з рішенням НКРЕКП, загальна вартість м³ води та стоків з 1 жовтня становитиме:

• для мешканців багатоповерхівок - 10,60 грн.(водопостачання - 5,10 грн., каналізація – 5,50 грн.),

• для приватного сектору – 9,70 грн. (вода – 4,67 грн., каналізація – 5,03 грн.).

У середньому для населення вартість водопостачання і водовідведення зросла на 14 %.

Якщо врахувати, що споживання одного мешканця Луцька в середньому становить 2,5-3 метрів кубічних, то сім'я з трьох чоловік платитиме приблизно на 3,90 грн в місяць більше. Ті ж споживачі, котрі мають субсидії, здорожчання послуг не відчують взагалі, оскільки більшу вартість перекриє субсидія, – переконують в "Луцькводоканалі".

Нагадаємо: з часу встановлення тарифів відбулося зростання цін на енергоносії (електроенергію, газ природний, паливно-мастильні матеріали) та інші матеріально-технічні ресурси, що призвело до збільшення фактичної собівартості послуг у порівнянні з врахованою в діючих тарифах КП "Луцькводоканал".

Внаслідок підвищення цін на складові послуг без одночасного підвищення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, КП "Луцькводоканал" отримало збитки за 6 місяців 2016 року в сумі 3 млн 280 тис грн.

Зі слів головного економіста КП "Луцькводоканал" Ольги Шевчук основними причинами перегляду тарифів стало підвищення вартості електроенергії, природного газу, обов'язкових зборів та платежів, ріст мінімальної заробітної плати та зменшення обсягів реалізації послуг.

"Лише за останні півтора року вартість електроенергії змінювалася декілька раз, звичайно, в сторону збільшення. Питома вага електричної енергії в собівартості послуг з водопостачання та водовідведення є найбільшою і становить 32%. Ціна електроенергії, яка була врахована в чинних тарифах, становила 1,95 грн за кіловат-годину, а на сьогодні вона зросла до 2,16 грн. (з ПДВ). Витрати підприємства щомісячно зросли в середньому на 300 тис грн. У рік ця сума досягає близько 3,6 млн грн, для яких відсутнє джерело покриття. Таке відставання тарифів від нових цін – на електроенергію та інші складові тарифу завдає величезних збитків комунальному підприємству. Крім цього, суттєво змінилась і вартість матеріалів, реагентів, запасних частин, обладнання та комплектуючих. Скажімо, вартість солі, яку ми використовуємо для знезараження питної води зросла в 2,1 рази. Зросли витрати по податках та зборах", – зазначила вона.

У Законі України "Про державний бюджет України на 2016 рік" не передбачено коштів на відшкодування різниці в тарифах на централізоване водопостачання та водовідведення.

Надрукувати
мітки:
коментарів