Поділитись:

«Лікарка запитала, чи я багатий»: історія про термометр і хворого з Нововолинська

Середа, 24 березня 2021, 20:00

У період пандемії люди стали набагато обережнішими і уже не так легковажно ставляться до свого здоров’я. І оскільки важко тепер самотужки поставити собі діагноз, що часто спрацьовувало раніше, звертаються за консультацією до медиків. Адже симптоми коронавірусної хвороби дуже схожі із симптомами звичайного вірусного захворювання.

Отож, коли у Олександра Веселого із Нововолинська другий день трималася температура майже 39, він вирішив зателефонувати у «швидку», аби йому підказали алгоритм подальших дій. Адже удома – діти та вагітна дружина. Та й почував себе, як розповів «Конкренту», недобре.

У «швидкій» порадили збивати температуру і записатися на прийом до сімейного лікаря. Оскільки це було у неділю, то наступного дня, у понеділок, чоловік зателефонував у Нововолинську центральну міську лікарню з самого ранку. Проте там йому повідомили, що його сімейний лікар, на жаль, не може приймати пацієнтів, адже весь день уже розписаний.

«Мені запропонували приїхати на 16.45 до чергового лікаря. І я був змушений з окраїни міста їхати у центр, наражаючи оточуючих на небезпеку», – розповідає Олександр.

З його слів, чоловіка одразу направили у ковідне відділення лікарні.

«Це відділення й саме приміщення – дуже маленьке, буквально два квадратних метри. Це колишня дитяча поліклініка. В середині було більше десяти людей, усі вони тісно сиділи і стояли один біля одного – ніякої дистанції. Одні чекали на прийом, інші стояли в черзі, аби зробити тест на ковід. Тому я спочатку вирішив почекати на вулиці», – каже Олександр.  

Рівно у призначений час він зайшов у середину. Проте на цей час на прийом мав зайти не лише він. Тому Олександр все ж таки вирішив зайти до лікарки, аби уточнити час прийому.

«Лікарка сказала мені чекати у коридорі, мовляв, дивіться, люди ж також чекають. Але я не розумів, навіщо я прийшов, і навіщо мене записували, якщо не можуть прийняти у зазначений час.  Проте лікарка пояснила, що вона приймає й тих пацієнтів, які прийшли не по запису», – каже Олександр.

Коли ж він розповів, що проїхав через усе місто з високою температурою, його усе ж прийняли та зробили тест на коронавірус. І той, на щастя, виявився негативним.

«У мене, в принципі, немає претензій: мене прийняли, послухали, виміряли тиск, призначили лікування. Але от температуру мені запропонували виміряти градусником, який лікарка взяла зі столу. На скільки мені відомо, вони мають бути стерильним і зберігатися у банках. Коли я запитав, чи немає електронного, лікарка запитала у відповідь, чи я багатий. Але ж це центральна лікарня міста. У супермаркетах навіть безконтактним термометром температуру тіла вимірююють. Це ж небезпека. Наприклад, я з підозрою на ковід і з температурою 38 сидів біля жінки, у якої була температура під сорок. А ще я їздив громадським транспортом», – обурюється чоловік.

Зараз чоловік почувається краще, температури немає. Єдине, що хотів би, аби якось врегулювати  прийоми хворих з підозрою на ковід та аби звернули увагу на те, що лікарням потрібні безконтактні термометри.

Головний медик Волині Роман Рудоквас у коментарі ІА «Конкурент» пояснив, що все ж кожен сімейний лікар має бути забезпечений безконтактним термометром.

«У випадку, якщо на прийомі багато хворих, то лікар повинен користуватися саме таким термометром. Але тут є кілька нюансів, як, наприклад, те, що вони, буває, розряджаються. Багато залежить від акумулятора. Тому немає нічого страшного, якщо лікар запропонує виміряти температуру тіла ртутним градусником. Вони ж також обробляються», – наголосив Роман Рудоквас.

Також очільник обласного управління охорони здоров'я зазначив, що сімейні лікарі на місцях повинні вирішувати, приходити хворому пацієнту у медзаклад, чи залишатися удома.

ЧИТАТЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
27 березня 2024
25 березня 2024
13:08
19 березня 2024
08 березня 2024
13:45
06 березня 2024
04 березня 2024