Поділитись:

Луцьк може так і не отримати заборговані мільйони від «Житлового кварталу» Були-Петрочука

Вівторок, 23 березня 2021, 16:20
Луцьк може так і не отримати заборговані мільйони від «Житлового кварталу» Були-Петрочука

Луцька фірма «Житловий квартал», яку пов’язують із оточенням ексзаступника міського голови Луцька Костянтина Петрочука та ексдепутата міської ради Сергія Були, перепродала своє майно на вулиці Вороніхіна, 37 та Рівненській, 119 іншим компаніям Сергія Були. У зв’язку з цим, в Луцькій міській раді хочуть замінити орендарів земельних ділянок за вказаними адресами.

Про це пише «Сила правди». 

«Житловий квартал» уже боргує міськраді майже 3 мільйони гривень штрафів за користування ділянками та ще й накопичив майже 810 тисяч гривень податкового боргу. Питання щодо заміни сторони орендарів ділянок на Вороніхіна, 37 та Рівненській, 119, де вже давно запланували зведення комплексу багатоповерхівок, виносять на найближчу сесію Луцької міської ради 24 березня. Проєкти рішень про заміну орендарів вказаних ділянок вже розглянули на засіданні постійної комісії Луцькради з питань земельних відносин.

У першому документі йдеться, що 1-го жовтня 2020 року ТОВ «Форсаж Луцьк» придбало у «Житлового кварталу» право власності на очисні споруди дощових стоків – майно, яке розташоване на Вороніхіна, 37. Суму угоди не уточнюють, але таким чином компанія отримала право орендувати ділянку, на якій розташоване тепер уже її майно.

«У «Житлового кварталу» майно купив «Форсаж Луцьк». По ділянці на Вороніхіна, 37 в орендаря немає заборгованості», – уточнив на засіданні комісії начальник управління земельних ресурсів Луцької міської ради Сергій Шабала. Тим не менше, голоси членів комісії розділилися порівну – четверо підтримали проєкт рішення, а четверо утрималися.

Другий проєкт рішення стосувався аналогічного питання щодо ділянки на Рівненській, 119. У документі йдеться, що наступного дня після Вороніхіна, 37, – 2-го жовтня 2020-го – «Житловий квартал» продав і теплицю, верхній комплекс та металеву конструкцію із скляним покриттям на Рівненській, 119 ТОВ «Будінвестлуцьк». Суму угоди так само не уточнюють, але і тут компанія отримала право орендувати ділянку.

За даними аналітичної системи YouControl, і «Форсаж Луцьк», і «Будінвестлуцьк» пов’язані з ексдепутатом Луцької міської ради Сергієм Булою. Саме він з батьком Володимиром Булою контролює 50 % прав компанії «Форсаж Луцьк» через інше своє приватне підприємство «Укрбізнесінвест». Інші ж 50 % належать литовцю Лукші Арунасу Альгіманто. Він же виступає і керівником компанії.

У «Будінвестлуцьку» Сергій Була є керівником. У цій компанії йому належать 50 % прав, а решту через компанію «Луцьк Фуд Сервіс» контролюють його партнери Олександр Романовський та Ольга Москвич. Вони наразі є офіційними співвласниками «Житлового кварталу». Тобто після угоди купівлі-продажу де-факто ділянка на Рівненській, 119 залишилася в тих самих руках.

З чим же пов’язані такі рокіровки? Ймовірно, із накопиченими «Житловим кварталом» боргами. Сьогодні він боргує Луцьку 2 мільйони 909 тисяч гривень штрафів за прострочення орендної плати за користування ділянками на Рівненській, 119 та Вороніхіна, 37.

Левова частина цієї суми стосується невчасної сплати оренди за Рівненську, 119 у лютому-квітні 2019 року. За умовами договору оренди, в разі невчасної сплати орендар зобов’язаний сплатити штраф у розмірі 100 % річної орендної плати. А це майже 2,4 мільйона гривень. Ще 530 тисяч гривень штрафу «Житловий квартал» отримав за невчасну сплату оренди у лютому-вересні 2019-го за Вороніхіна, 37.

Обидва рішення Господарського суду Волинської області ухвалені у липні та серпні 2020 року. А в жовтні-грудні 2020-го відкрили виконавчі провадження стосовно стягнення цих штрафів. Акурат за 3-4 тижні до цього, себто на початку жовтня, «Житловий квартал» переоформив своє майно на Рівненській, 119 та Вороніхіна, 37 на інші пов’язані із Сергієм Булою компанії.

«По цій (Рівненській, 119, – авт.) є в мене з собою чотири рішення суду. Два з них на стягнення штрафних санкцій на 2 мільйони та 500 тисяч», – уточнив на засіданні комісії 17-го березня начальник управління земельних ресурсів Луцької міської ради Сергій Шабала. Депутати поцікавилися чи сплатив «Житловий квартал» ці кошти, але чиновник лише знизав плечима.

Однак на захист «Житлового кварталу» став колега Сергія Були по депутатському корпусу Луцькради 7-го скликання, голова земельної комісії Олександр Козлюк. І почав розказувати про якогось нового власника.

«Ну давайте розберемося. Майно продане. Новий якби власник не має стосунку… Там судова тяганина, там є виконавча служба, яка стягне кошти з них. Можливо, навіть за ті кошти, що вони продали, сплатять. А це нова фірма. Тобто це є, хто то там? Чорнуха вроді, якщо так негласно?» – взявся пояснювати ситуацію Олександр Козлюк. Зрештою, ці його слова дали результат – п’ятеро депутатів підтримали проєкт рішення, троє – утримались.

Однак можливість «Житлового кварталу» сплатити майже 3 мільйони гривень штрафних санкцій, відверто кажучи, непереконлива. Адже за даними тієї таки аналітичної системи YouControl, окрім майна на Вороніхіна, 37 та Рівненській, 119 іншої нерухомості чи транспорту у нього не було. А попередні податкові борги за 2018-2019 роки з компанії двічі стягували через суд. І останнє таке рішення винесене у січні цього року і стосувалося 724 тисяч гривень боргу земельного податку. За даними податкової на 01.02.2021 року, «Житловий квартал» накопичив уже 810 тисяч гривень податкового боргу. Тож перспективи сплати усіх цих боргів від компанії, яка не має майна, – такі собі. Хіба що Романовський з Москвич продали теплиці своїй же спільній з Булою компанії за дуже вигідною ціною.

Нагадаємо, що 26 липня 2017-го року на сесії Луцької міської ради депутати проголосували за надання ТОВ «Житловий квартал» дозволу на відведення земельної ділянки для будівництва житлового комплексу на вулиці Рівненській, 119, де були теплиці колишнього комунального підприємства «Зелене господарство Луцька». Саме їх компанія і викупила за близько 2,6 мільйона гривень. Із викупом теплиць фірма отримала і першочергове право на оренду земельної ділянки під ними. А це майже 2 гектари.

Журналісти з’ясували, що компанія пов’язана із депутатом Луцької міської ради Сергієм Булою та заступником міського голови Костянтином Петрочуком. Зокрема, співзасновником компанії на той момент був однопартієць Сергія Були по Радикальній партії Ляшка Віктор Мацюк, а директором – швагро (рідний брат дружини) і колега по бізнесу Костянтина Петрочука Мирослав Ришко.

Вже у 2018-му році голосування за надання в оренду цієї ділянки компанії супроводжувалося скандалом і навіть бійкою. Та його таки проголосували мінімальною більшістю голосів. Згодом, в листопаді 2018-го, фірмі надали право змінити цільове призначення землі із будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури на будівництво і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної інфраструктури. Такі зміни затвердили вже у лютому 2019-го.

Паралельно виконавчий комітет Луцькради в листопаді 2018-го року затвердив детальний план території в районі вулиці Рівненської, який передбачав зведення на ділянці «Житлового кварталу» кількох десятиповерхівок. З таким рішенням виконкому не погодилися в прокуратурі, бо де-юре воно суперечило чинному генеральному плану міста та плану зонування. Прокуратура оскаржила рішення і виграла справу. Міськвиконком подав апеляцію, але програв.

Незважаючи на рішення суду у міськвиконкомі не просто не усунули порушення законодавства, але й у листопаді 2019-го року повторно затвердили той самий детальний план території, який дозволяє будівництво багатоповерхівок на Рівненській, 119. А управління містобудування та архітектури Луцької міської ради ще до запровадження будівельного мораторію у грудні 2019-го встигло видати «Житловому кварталу» містобудівні умови та обмеження – один з основних документів, необхідних для початку будівництва.

Прокуратура не забарилася і в лютому 2020-го знову звернулася в суд і знову виграла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
25 березня 2024
15:05
15 лютого 2024
06 грудня 2023
05 жовтня 2023
22 вересня 2023
16:03
08 вересня 2023
13:25
30 серпня 2023
10:42
21 серпня 2023
11:36
03 серпня 2023
13:37