Поділитись:

Хочеш вчитися – плати: що про таку можливість думають студенти та викладачі волинських вишів

Автор: Василь Бідун |
Середа, 07 вересня 2016, 10:00

Наприкінці літа, коли на горизонті замайорів новий навчальний рік, Кабінет Міністрів взявся думати над реформуванням вищої освіти.

Найбільш активним у цьому питанні виявилося Міністерство фінансів, яке висунуло дві пропозиції, зорієнтовані на те, щоб зекономити бюджетні кошти.

Так, з 2017 року в Мінфіні пропонували урізати витрати на стипендії, а також скасувати бюджетне навчання на магістратурі.

"Конкурент" поцікавився викладачів та студентів провідних вишів Волині, якої вони думки про можливі зміни у вищій освіті.

Владислав Гальченко, студент математичного факультету СНУ

"Особисто для мене платна вища освіта – це було б негативне нововведення. Гроші під час навчання ніколи не будуть зайвими. Влада показує нам, що ніби ми робимо, як в Європі, але в той же час в Німеччині взагалі відмінили плату за освіту. А в нас відміняють стипендії. Зробіть всю освіту безплатною, виведіть її на новий рівень. У нас особливо й не має чим платити. Переважно.

Порівняно з іншими джерелами доходу, думаю, стипендії – це не така вже й значна сума. У нас там просто витрачають мільярди-мільярди-мільярди, а тут просто йде якесь знущання над тими, хто намагається щось вчити.

Добре, я живу в Луцьку. Мені в Східноєвропейському національному університеті вчитися нормально. В принципі, від скасування стипендій мені звичайно буде не краще, але й не гірше.

Однак для моїх колишніх однокласників, які вчаться в Києві чи інших містах, можливість скасування стипендій – це просто жахливий удар".

Наталія Костусяк, доктор філологічних наук, викладач СНУ імені Лесі Українки

"Не завжди наявність грошей визначає наявність розумових здібностей. Я вважаю, що не зовсім логічно було б скасувати державну форму навчання. Бо якщо є державна форма, то є можливість вчитися дітям, які мають гарні інтелектуальні здібності. Щодо стипендії, я теж проти. Як би це меркантильно не звучало, стипендія – це гарний стимул для навчання.

Студенти дуже стараються, бо хочуть отримати стипендію. Зрозуміло, що це стосується тільки тих, хто перебуває на державній формі навчання. І це дуже позитивний момент.

Крім того, що це дуже добре для студентів, це й добре для їхніх батьків, які в такий спосіб теж економлять кошти".

Яна і Лєна, студенти СНУ

Яна: Повністю платна освіта – це несправедливо.

Лєна: Стипендія якоюсь мірою є мотивацією для студентів. За те, що ми здобуваємо знання, що в нас відмінні оцінки, ми отримуємо винагороду. Стипендія – це класно!

Яна: Той, хто платить, не обов'язково буде вчитися. Зазвичай люди, які вчаться на державному, роблять це набагато старанніше, щоб отримати стипендію.

Григорій Аркушин, доктор філологічних наук, викладач СНУ імені Лесі Українки

"Повністю платна освіта зупинить сільських учнів до здобуття вищої освіти. Бо хто має в селі гроші? Одні пенсіонери. Але скільки ж тих грошей?

Тим паче, якщо магістратуру платною зробити. Хто піде? Хто має гроші. Отже, ми зовсім відділимо сільських дітей від вищої освіти. Але ж не тільки сільських, але й міських. Не всі ж мають гарні "зарібки".

Цю ідею можна дуже легко опротестувати. Адже коли ці студенти вступили на 1 курс, то їм же ж ніхто не казав, що буде відмінена стипендія. Як можна так раптово відмінити? Це судові позови можуть бути і студенти доведуть, що їм стипендія повинна бути.

Віктор Денисюк, майбутній студент польського вишу

"Взагалі вважаю, що скасування безплатної вищої освіти – це погано. Для тих, наприклад, хто володіє знаннями, але не може заплатити за навчання. З небагатої сім'ї якоїсь. А так у багатьох є шанс вступити на державне і десь далі "просунути" себе в житті. Якщо буде повністю платне навчання, то втратиться багато хороших людей в Україні.

Зараз я вступаю в Польщу на платне. Але в Україні вступав би тільки на безкоштовне і, в принципі, проходив, але довелось відмовитися.

В Польщі обрав телеінформатику. А в Україні думав вступати на спеціальність "комп'ютерні науки та інформаційні технології".

Кандидат філологічних наук Олександра Гандзюк, викладач СНУ імені Лесі Українки

"На мою думку, держава повинна підтримувати вищу освіту, сприяти розвитку здібностей членів свого суспільства.

Повністю платна освіта – це знищення інтелігенції, культури, доступу до цінностей – лекцій, які читатиме викладач.

Рівень життя в Україні, на жаль, далекий від європейського. Нещодавно побувала в Німеччині і Голландії і побачила, що скільки коштує. Крім того, в Німеччині взагалі безоплатна освіта, навіть для іноземців".

.

.

Іра, студентка ЛНТУ

"Я думаю, що це погіршило б освітню систему. Мотивація вчитися у студентів була б гіршою. Зараз багато хто пішов на магістратуру через те, що було багато державних місць".

Андрій Петрушко, студент СНУ

"Платна вища освіта – це погано, тому що не кожен має змогу навчатися на платній формі. І, напевно, безкоштовна освіта – це шанс для дітей з простих сімей".

Надрукувати
мітки:
коментарів