Поділитись:

Луцьк: гра в земельну "Мафію"

Вівторок, 06 вересня 2016, 14:30

Будівля медичного центру на  вул. Данила Галицького, 16-б ><span class=Будівля медичного центру на вул. Данила Галицького, 16-б

"Місто засинає, прокидається мафія". Напевне, всі пам'ятають цю фразу з популярної салонної гри "Мафія".

У випадку ж із сесіями Луцької міської ради можна перефразувати: "Політика закінчується, починаються "земельні" питання". Так, як і в грі, спочатку всі депутати здаються доброчесними громадянами: виступають з трибун, виголошують палкі промови про захист інтересів виборців, борються з корупцією та наповнюють міську казну своїми мудрими рішеннями. Але тут починаються земельні питання і більшість депутатів (не кажучи вже про звичайних виборців) не розуміють, що відбувається. Лише одиниці переморгуються між собою та якось таємниче посміхаються…

***

Класичний приклад трапився на останній сесії Луцької міської ради. Депутати розглядали питання "про надання ТОВ "ПРИЗМА-ХІІІ" дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на вул. Данила Галицького, 16-б (площею 0,1486 га)". Що ж криється за таким складним формулюванням?

Якщо вчитатись у проект рішення, то стає ясно, що на цій землі стоїть будівля медичного центру. Колишній власник ТзОВ "Призма-13" ЛТД передало право власності на будівлю до ТзОВ "Призма-ХІІІ". Договір оренди землі із міською радою у такому випадку розривають. І вже новий власних повинен його укласти з міською радою.

Здавалося б, суто технічне питання. Переукладай договір – і отримуй орендну плату до міського бюджету. Але тільки не для окремих депутатів міської ради.

Ось як вони голосували за питання про поновлення договору оренди для ПАТ "Мостобуд" (№ 94 в порядку денному), для "Призма-ХІІІ" (№ 95-1 та № 95-2) та про надання ТОВ "Луцьктехнобуд" дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою (№ 96).

Голосування тривали один за одним, тому чітко видно, хто з депутатів вирішив не підтримувати рішення саме щодо "Призми ХІІІ". Серед інших депутатів повністю не підтримала рішення фракція УКРОПу. І це видається щонайменше дивним, адже депутати від цієї політсили постійно критикують міського голову з приводу неефективності використання бюджетних коштів.

Нині ж маємо ситуацію, коли через неголосування тільки з одного "земельного" питання місто втрачає близько 12-15 тисяч гривень на місяць ((0,1486 га * до 2 тисяч грн/кв. м * 6%)/12). Весь парадокс в тому, що підприємство ніби й хоче платити оренду за землю, якою воно користується і на якій стоїть його медичний центр, але йому не дає цього зробити міська рада, а точніше депутати, які приймають подібні рішення.

"Конкурент" попросив прокоментувати голову фракцію УКРОПу в Луцькій міській раді Ігоря Поліщука, чому ця політсила не підтримала "земельне" питання щодо "Призми ХІІІ".

За його словами, фракція УКРОП "виступає проти неконтрольованої забудови в Старому місті без документів і послідовно не підтримує питання, до яких є зауваження щодо будівельної документації".

"Це зона регульованої забудови, історичний матеріал міста. Те, що там вже є будівля, це прекрасно, але це не відміняє того, що все має бути в нормах чинного законодавства. Тому якщо всі документи з приводу цього будівництва в порядку, якщо є погодження заповідника, то на наступній сесії ми підтримаємо це питання", каже Ігор Поліщук.

Щодо того, що місто недоотримує кошти в бюджет з орендної плати, то голова фракції УКРОП сказав таке:

"Якщо керуватись 11 чи 12 тисячами гривень, то можна просто незаконно все місто забудувати, мотивуючи це тим, що місто недоотримає декілька тисяч у бюджет. Але, безумовно, за цим об'єктом (медичний центр на вул. Данила Галицького, 16-б, – Конкурент) я ще не можу сказати, бо ми ще вивчаємо", прокоментував Поліщук.

***

Хочеться сподіватися, що депутати міської ради справді не розібралися в питанні та їхня одностайна позиція "не голосувати" ніяк не пов'язана із пошуком неправомірної вигоди, яка могла би стимулювати їх до позитивного прийняття рішення.

Адже "поки місто спить", то дехто "вбиває бюджет". А хотілося б, щоб доброчесні громадяни перемогли мафіозі.

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
16:02
08 січня 2024
12:29
04 січня 2024
21 грудня 2023