П'ять країн ЄС вимагають справедливого розподілу вакцин від коронавірусу

Неділя, 14 березня 2021, 05:29

фото ілюстративне

Лідери п’яти країн Євросоюзу вимагають переговорів від керівництва блоку задля забезпечення справедливого розподілу вакцин від COVID-19.

Як повідомляє "Суспільне" з посиланням на видання DPA, спільний лист від лідерів Австрії, Латвії, Чехії, Словенії та Болгарії був оприлюднений 13 березня та адресований президенту Європейської ради Шарлю Мішелю і президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн.

Лідери країн стверджують, що чинна система розподілу вакцин "продовжить створювати та поглиблювати велику нерівномірність між країнами-членами до літа, завдяки чому деякі з них зможуть досягти колективного імунітету за кілька тижнів, тоді як інші будуть відставати". У зв'язку з цим автори листа закликали посадовців ЄС якнайшвидше організувати переговори з цього приводу.

Згодом Єврокомісія оприлюднила заяву у відповідь на звернення лідерів держав ЄС. Там погодилися з вимогами європейських країн, однак нагадали, що розподіл вакцин відбувається згідно з попередніми угодами про закупівлі препаратів.

"Розподіл доз вакцин в рамках попередніх угод про закупівлі здійснюється на основі прозорого процесу. Єврокомісія згодна з нещодавніми заявами низки держав-членів про те, що найбільш справедливе рішення для розподілу доз вакцин є розподіл пропорційно чисельності населення країни", – йдеться у заяві.

У документі зазначається, що комісія з самого спочатку запропонувала такий підхід для всіх угод про попередню закупівлю вакцин, проте країни ЄС вирішили відійти від цієї пропозиції, "додавши гнучкість, яка дозволяє погоджувати різний розподіл доз з урахуванням епідеміологічної ситуації та потреб у вакцинації кожної країни".

"Відповідно до цієї системи, якщо держава-член вирішує не застосовувати до себе пропорційний розподіл, дози перерозподіляються між іншими зацікавленими країнами. Якщо держави захочуть повернутися до пропорційної основи, то їм доведеться дійти згоди", – йдеться у заяві Єврокомісії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: