Поділитись:

П'ять країн ЄС вимагають справедливого розподілу вакцин від коронавірусу

Неділя, 14 березня 2021, 05:29
П'ять країн ЄС вимагають справедливого розподілу вакцин від коронавірусу

фото ілюстративне

Лідери п’яти країн Євросоюзу вимагають переговорів від керівництва блоку задля забезпечення справедливого розподілу вакцин від COVID-19.

Як повідомляє "Суспільне" з посиланням на видання DPA, спільний лист від лідерів Австрії, Латвії, Чехії, Словенії та Болгарії був оприлюднений 13 березня та адресований президенту Європейської ради Шарлю Мішелю і президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн.

Лідери країн стверджують, що чинна система розподілу вакцин "продовжить створювати та поглиблювати велику нерівномірність між країнами-членами до літа, завдяки чому деякі з них зможуть досягти колективного імунітету за кілька тижнів, тоді як інші будуть відставати". У зв'язку з цим автори листа закликали посадовців ЄС якнайшвидше організувати переговори з цього приводу.

Згодом Єврокомісія оприлюднила заяву у відповідь на звернення лідерів держав ЄС. Там погодилися з вимогами європейських країн, однак нагадали, що розподіл вакцин відбувається згідно з попередніми угодами про закупівлі препаратів.

"Розподіл доз вакцин в рамках попередніх угод про закупівлі здійснюється на основі прозорого процесу. Єврокомісія згодна з нещодавніми заявами низки держав-членів про те, що найбільш справедливе рішення для розподілу доз вакцин є розподіл пропорційно чисельності населення країни", – йдеться у заяві.

У документі зазначається, що комісія з самого спочатку запропонувала такий підхід для всіх угод про попередню закупівлю вакцин, проте країни ЄС вирішили відійти від цієї пропозиції, "додавши гнучкість, яка дозволяє погоджувати різний розподіл доз з урахуванням епідеміологічної ситуації та потреб у вакцинації кожної країни".

"Відповідно до цієї системи, якщо держава-член вирішує не застосовувати до себе пропорційний розподіл, дози перерозподіляються між іншими зацікавленими країнами. Якщо держави захочуть повернутися до пропорційної основи, то їм доведеться дійти згоди", – йдеться у заяві Єврокомісії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
10 квітня 2024
19 березня 2024
01 березня 2024
11 лютого 2024
01 лютого 2024
23 січня 2024
18 січня 2024
19 грудня 2023
30 листопада 2023