Поділитись:

В Україні введуть нові штрафи на порушення ПДР: як каратимуть

Субота, 13 березня 2021, 20:07

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який посилив відповідальність за порушення правил дорожнього руху. Зокрема, посилив покарання за п’яне водіння.

Закон № 2695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення в сфері безпеки дорожнього руху» вступить в силу з дня, наступного за днем його опублікування. Станом на ранок 13 березня, документ на офіційному віснику ВР «Голос України» не з’явився, повідомляє Обозреватель.

Штрафи для водіїв

Відповідно до закону, мінімальний штраф підвищили до 510 гривень, він призначається за: непристебнутий ремінь, відсутність шолома у мотоцикліста, неосвітлений номерний знак, розмови по телефону за кермом без гарнітури, порушення правил проїзду перехресть, зупинок, правил обгону, проїзд на заборонний сигнал світлофора.

За перевищення швидкості в населених пунктах більш ніж на 50 км / год і втеча з місця ДТП – штраф до 3,4 тисячі гривень.

За ненадання переваги в русі авто швидкої допомоги, поліції або аварійній службі – штраф до 680 грн.

За створення аварійної ситуації каратимуть штрафом у 1445 грн, а за порушення, яке призвело до ДТП – 850 грн.

Водіння авто без посвідчення – штраф 425 грн. Відсутність прав на керування авто – 3,4 тисячі грн. Якщо людину раніше позбавили прав – штраф 20,4 млн грн.

У разі повторного порушення протягом року – штраф 40,8 млн грн з позбавленням права керування транспортом на термін від 5 до 7 років і з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Якщо водій перебував у стані алкогольного сп’яніння – штраф в розмірі 17 тисяч грн з позбавленням водійських прав на рік.

За повторне порушення протягом року – 34 тисячі грн з позбавленням прав на три роки. Якщо водій порушить втретє – штраф 51 тис грн, позбавлення прав на 10 років і конфіскація авто.

За ДТП в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння, в результаті якого потерпілий отримав травми середньої тяжкості, каратимуть позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років.

Якщо потерпілий отримав тяжке ушкодження – позбавлення волі на термін від 3 до 8 років (позбавлення прав від 5 до 8 років).

У разі смерті потерпілого – тюремний термін від 5 до 10 років (позбавлення прав на термін від 5 до 10 років). Якщо жертв ДТП кілька – позбавлення волі на термін від 7 до 12 років (позбавлення прав на термін від семи до десяти років).

Крім того, в законі прописано, що порушник, якого поліція зловить п’яним за кермом вдруге за рік, може бути заарештований на місці.

Серед іншого, закон про посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху передбачає вилучення норми про накопичення штрафних балів, а також скасування умовного терміну і можливості взяти людину на поруки.

Також в законі зазначено, щоб суд був позбавлений можливості звільняти від відповідальності тих порушників, які попалися вперше і покаялися.

Відзначимо, що штрафи за нетверезе водіння можуть бути застосовані не тільки до водіїв авто, а й до тих, хто керує річковими, морськими або маломірними суднами.

У той же час зросли штрафи і за інші порушення:

з 10 неоподатковуваних податком мінімумів до 30 (510 грн) – за керування водієм транспортним засобом, не зареєстрованим або не перереєстрованим в Україні;

з 15 «мінімалок» до 40 (680 грн) – за повторне порушення.

Штрафи для пішоходів і велосипедистів

Пішоходам, які переходять дорогу в недозволеному місці, загрожує штраф в 255 грн. Якщо велосипедист порушив ПДР – штраф 340 грн. За ці ж порушення, вчинені в нетверезому вигляді – 680 грн, за створення аварійної ситуації – 850 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів