Поділитись:

Президент підписав закон про посилену відповідальність за водіння напідпитку

Субота, 13 березня 2021, 04:59
Президент підписав закон про посилену відповідальність за водіння напідпитку

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон про посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, який Верховна Рада ухвалила 16 лютого 2021 року.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента України.

Відповідно до закону, ухваленого Верховною радою 16 лютого, збільшується відповідальність за керування авто у нетверезому стані від 17 тисяч гривень за перший випадок (до прийняття законопроєкту штраф за водіння в нетверезому становив 10 200 гривень і позбавлення прав на рік за першу зупинку, за другу - 20 400 гривень з позбавленням права керувати транспортними засобами на 3 роки, втретє, штраф складав 40 800 гривень) до 51 тисяч гривень з позбавленням водійських прав на 10 років. У разі третього випадку - авто конфіскується.

Осіб, які двічі протягом року піддавалася стягненню за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів за відмову від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння тягнуть за собою накладення штрафу на у розмірі 40 800 гривень з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років або арешт на строк 15 діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років.

Також документ дає змогу поліцейським використовувати засоби відеозапису, з обов’язковим долученням таких матеріалів до протоколу про адміністративне правопорушення.

Законом передбачається можливість зупинки транспортного засобу поліцейським для огляду водіїв з використанням спецзасобів для перевірки на стан сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів