Поділитись:

Чому в Україні деякі ліки дорожчі, ніж за кордоном

Субота, 13 березня 2021, 06:25

В Україні є ряд медичних препаратів, які коштують набагато дорожче, ніж за кордоном.

Про це розповіла експертка Наталя Гуран  пише "Суспільне".

"Це пов’язано, зокрема, з тим, що в нас досі не подолано законодавчо встановлені так звані “вічнозелені” патенти. Йдеться про випадки, коли фармацевтичні компанії можуть продовжувати свій патент на багато років, що не дозволяє іншим виробникам препаратів вийти на ринок", – розповіла Гуран.

За її словами, в Україні є не так багато діючих речовин, які б дозволяли виробляти ліки тут: “Проте така ситуація не тільки з Україною. Є найпотужніші країни-виробники діючих речовин – Індія та Китай, в яких купують діючі речовини більшість закордонних виробників. Тому коли говорять, що, наприклад, парацетамол, виготовлений в Україні і якійсь іншій країні, відрізняється, то діючу речовину купують все одно на одному ринку”, – пояснила Гуран.

Експертка акцентувала, що в Україні досить потужна фармацевтична промисловість, проте навіть великі виробники більшість діючих речовин купують за кордоном. А саме діюча речовина, за її словами, є найдорожчим компонентом в ліках і її вартість напряму впливає на вартість ліків.

"Дуже прикра ситуація також в тому, що Україна не купує українські ліки державним замовленням. Хоча можна зайти на ProZorro і подивитися, що багато лікарень купують собі вітчизняні ліки. Але, на моє переконання, держава має допомогти нашим фармвиробникам отримати прекваліфікацію ВООЗ їхнім препаратам і вийти на міжнародний ринок. Треба не просто купувати, тому що воно українське, а допомогти цьому українському стати на порядок вище, щоб український виробник міг на рівних конкурувати із закордонним. І тоді, при чесній конкуренції, Україна купить для себе ліки в того виробника, в якого вони якісніші й дешевші", додала Гуран.

Чи є ліки доступними

Доктор фармацевтичних наук, професор Костянтин Косяченко, своєю чергою вважає, що думка про занадто високі ціни на ліки в Україні – хибна, адже багато препаратів в нас дешевші, ніж в інших країнах Європи.

"А якщо якісь ліки там і дешевші, то це пов’язано з політикою держави. В них є програми, як, наприклад, наша "Доступні ліки" і, відповідно, ці препарати значно дешевше. Держава, компенсуючи ту чи іншу вартість ліків, створює конкуренцію, бо всі намагаються потрапити в цей пул ліків і ціна знижується. Вартість на ліки формується так само як і на інші товари, і для того, щоб вона була нижчою для споживачів, держава повинна запроваджувати спеціальні реімбурсаційні програми", – сказав Косяченко.

За його словами, наразі діють кілька таких програм. Наприклад, за програмою "Доступні ліки" препарати можна отримати або повністю безоплатно, або з мінімальними доплатами.

"В цю програму постійно додаються нові препарати, а цього року ми очікуємо розширення по нозологіях. Зараз туди входять цукровий діабет, бронхіальна астма та серцево-судинні захворювання", – розповів експерт.

Гуран додала, що є програма "Національний перелік лікарських засобів". Йдеться про ліки, які мають безоплатно надаватися в стаціонарах, коли ви лікуєтеся. Також є державна програма “Централізовані закупівлі лікарських засобів”, яка охоплює закупівлю саме дуже дорогих препаратів.

"Наприклад, якщо взяти онкологію і препарат, який застосовується для лікування раку молочної залози. Він закуповується державою за ціною майже вдесятеро дешевше, ніж та, за якою він продається в аптеках. Вроздріб він коштує близько 40 тисяч гривень, а держава купує за чотири”, – розповіла Наталя Гуран.

Експертка застерегла від замовлень ліків через іноземні інтернет-аптеки або купівлі ліків через посередників в бажанні зекономити: "Тут треба бути дуже обережним, тому що можна купити фальсифіковані ліки. Якщо ціна дуже сильно відрізняється від тієї, яка є в аптеках, це говорить про те, що це не ліки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів